Ostře sledovaná simulace Velkého třesku se nakonec podařila

Malý Velký třesk se podařil. Po technických problémech se vědcům z Evropské organizace pro jaderný výzkum podařilo napodobit v malém tzv. Velký třesk, tedy moment, od něhož je pozorovatelné rozpínání vesmíru. V urychlovači částic pod zemí na hranici Švýcarska a Francie se srazily protonové paprsky silou 7 teraelektronvoltů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Urychlovač částic LHC

Urychlovač částic LHC | Foto: public.web.cern.ch

Dopoledne už se zdálo, že se pokus nezdařil, protože agentury ohlásily ztrátu paprsků, které do sebe měly narazit. Nakonec se ukázalo, že to byla jenom drobná chyba. Bezpečnostní systém totiž vyhodnotil závadu na jednom z magnetů a paprsky odklonil z okruhu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O úspěšném pokusu s urychlovačem částic mluvil v Ozvěnách dne Stanislav Němeček, odborníka ze Sekce elementárních částic Fyzikálního ústavu Akademie věd, který působí v evropské laboratoři u Ženevy.

„Během urychlování došlo k závadě jednoho z magnetů a svazky se musely vyvést během tří okruhů na bezpečné místo, aby nepoškodily žádné zařízení,“ vysvětlil závadu Stanislav Němeček, odborníka ze Sekce elementárních částic Fyzikálního ústavu Akademie věd, který působí v evropské laboratoři u Ženevy.

Po odstranění závady museli vědci aparaturu znovu nastartovat, aby mohli pokus dokončit. Odborníci si od experimentu slibují odhalení takzvané temné či skryté hmoty, která tvoří až čtvrtinu vesmíru. Výsledky se teď budou nějakou dobu vyhodnocovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

O obřím urychlovači mluvil v pořadu Stalo se dnes Jiří Chýla z Fyzikálního ústavu Akademie věd.

Během vyhodnocování dat budou vědci i nadále pokračovat v započatých pokusech. „Dneska tam běhají dva balíky částic. Je potřeba postupně přidávat a zvětšovat jejich počet tak, až dosáhneme toho designovaného počtu 2800. Další krok, který bude možná někdy ke konci roku, bude pokus vztlačit svazky do menšího prostorového objemu. To znamená, dostat do co nejmenšího objemu co nejvíce energie,“ popsal následné pokusy Němeček.

Celý projekt Evropské organizace pro jaderný výzkum, jehož se účastní i čeští vědci provázely obavy odpůrců pokusu. Podle nich by klidně mohla vzniknout černá díra, která pohltí planetu Zemi. Podle Němečka jsou tyto obavy liché. Miniaturní černé díry podle něj vnzniknout mohou, ale nebudou nijak nebezpečné.

Jan Pokorný, Lenka Rafaelová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme