Merkelová je nadále proti vstupu Turecka do EU

Německo je největším obchodním partnerem Turecka. V Německu žijí tři miliony Turků. Strana kancléřky Angely Merkelové CDU je zároveň největším odpůrcem vstupu Turecka do Unie. Před příjezdem Merkelové do Ankary mluvil turecký premiér Erdogan o nenávisti, kterou údajně kancléřka vůči Turkům cítí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová

Angela Merkelová | Foto: The Council of the European Union

Před kamerami se politici snažili o umělé úsměvy, jednotný tón nezazněl. Merkelová a Erdogan mluví každý v jiné tónině a to doslova ve všech zásadních bodech. Merkelová odmítá plné členství Turecka v Evropské unii, nabízí pouze privilegované partnerství.

Přehrát

00:00 / 00:00

Návštěvu Angely Merkelové v Turecku sledovala Klára Stejskalová.

To Turecko považuje za urážlivé a nepřijatelné. Erdogan argumentuje tím, že v případě jedné země nelze klást jiné podmínky než tomu je v ostatních případech. Podle Turecka nelze absolvovat náročná přístupová jednání, měnit ústavu dle požadavků unie, a pak po všech náročných bitvách odejít s nepořízenou.

Třecí plochou je i postoj k íránskému jadernému programu. Německá kancléřka žádala o podporu v otázce zavedení sankcí vůči Íránu při projednání na půdě OSN.

A ani tady se jí podpory nedostalo. Erdogan zpochybnil účinnost sankcí, navíc dal najevo, že se mu nelíbí dvojí metr, kdy na jedné straně je Írán na pranýři a o izraelském vlastnictví jaderného arsenálu se mluví jen šeptem za zavřenými dveřmi.

Merkelová v Turecku populární není

Turecko se začíná čím dál více prosazovat jako regionální mocnost a nechce si pošramotit své dobré vztahy s Íránem. Navíc sankce by se dotkly i turecké ekonomiky.

Německá kancléřka sice během návštěvy chválila istanbulské pamětihodnosti, podpořila vzájemnou vědeckou výměnu, o problematických věcech spojených s třímilionovou tureckou menšinou v Německu ale raději nemluvila.

Svým odporem vůči členství Turecka v Unii je tureckými médii i veřejností vnímána jako jeden z nejméně populárních politiků. Ultrakonzervativní deník Vakin šel dokonce tak daleko, že ji nazývá poslední žijící nacistkou.

Klára Stejskalová, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme