MZ vnímá odstoupení arbitra v kauze Diag Human jako obstrukci

Kauza Diag Human, která se táhne od počátku devadesátých let, nabírá v posledních dnech na obrátkách. Dnes odstoupil jeden z rozhodců arbitráže, Švýcar Damian Della Ca. Ministerstvo zdravotnictví v reakci uvedlo, že odstoupení švýcarského rozhodce je jen snahou oddálit verdikt v kauze Diag Human.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Krev

Krev | Foto: European Commission Audiovisual service

Právní zástupce společnosti Diag Human Jan Kalvoda ale tvrdí, že rozhodně o oddálení verdiktu nejde. Švýcar Damian Della Ca, kterého nominovala právě společnost Diag Human, podle něj odstoupil především proto, že byl zcela vyloučen z rozhodování.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Kalvoda a Marek Šnajdr v pořadu Ozvěny dne.

„A dodám nezákonného rozhodování státem prosazeného pana Kužela o offshorových krycích firmách v této arbitráži,“ prohlásil Kalvoda s tím, že toto nebyl jediný důvod jeho odchodu.

„Dalším důvodem pak bylo něco obecně nepředstavitelného. Totiž to, že státem prosazení rozhodci kličkují, skrývají se před Nejvyšším soudem a odmítají mu vydat rozhodčí spis, který potřebuje ke svému rozhodnutí,“ řekl právní zástupce Diag Human.

S tím ale nesouhlasí náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr. „Pan rozhodce Della Ca se vyhýbal jednání rozhodčího senátu několik měsíců. Celý tento spor se vede ve dvou rovinách – jedna je faktická, která je ve spisech. A pak je tu rovina mediální,“ podotkl.

Pozice státu je podle něj i nadále taková, že nemá nic platit. „Na tento výsledek je zaměřená strategie státu. A bude v tom pokračovat,“ dodal Šnajdr.

Společnost v arbitráži požaduje po České republice několik miliard za zmařený obchod s krevní plasmou. Po odstoupení Švýcara Damiana Della Ca zůstávají v kauze ještě dva rozhodci - bývalý proděkan plzeňské právnické fakulty Milan Kindl a prezident Hospodářské komory Petr Kužel.

Alice Kottová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme