Obama: Dohoda o uvalení sankcí na Írán je otázkou týdnů

Spojené státy a Francie budou prosazovat nové sankce proti Íránu. Ve Washingtonu to prohlásili prezidenti obou zemí Barack Obama a Nicolas Sarkozy. O nových sankcích vůči Teheránu by se podle představ Washingtonu mělo rozhodnout v průběhu několika týdnů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barack Obama

Barack Obama | Foto: Department of Defense, Michael J. Ayotte

Mezinárodní komunita je teď víc než kdy jindy zajedno v přesvědčení, že má Írán splnit své závazky. Prohlásil po setkání s Nicolasem Sarkozym šéf Bílého domu Barack Obama. Mezinárodní společenství dalo Íránu podle prezidenta Spojených států už dost času a příležitostí k tomu, aby si vybral cestu spolupráce a prosperity.

„Dali jsme jim čas do konce roku s tím, že pokud neuvidíme pokrok, bude to pro nás znamení, že máme postoupit v našem sankčním plánu. Osobně doufám, že se nám to podaří už na jaře. Nemám zájem čekat na uvalení sankcí další měsíce. Chtěl bych je využít v řádech týdnů,“ řekl Obama.

Sarkozy prohlásil, že se spolu s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a britským premiérem Gordonem Brownem zasadí o to, aby Evropa jako celek sankce vůči Íránu podpořila.

Jaderný program Teheránu, který podle západních zemí směřuje k vývoji jaderných zbraní, se Paříži nelíbí stejně jako Washingtonu. Ale o mezinárodních sankcích se bude rozhodovat v Radě bezpečnosti OSN, kde sice jsou Francie i Spojené státy stálými členy, ale kde současně vládne právem veta i Čína a ta zatím zavedení přísnějších sankcí vůči Teheránu příliš nakloněná není.

Igor Maňour, Vít Pohanka, Katarína Brezovská, Silvie Třeslínová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme