Kanada zpřísňuje imigrační politiku

Kanadská vláda chce zpřísnit azylovou politiku. Má se zkrátit rozhodování o tom, kdo má a nemá na status uprchlíka nárok. Pro Čechy, kteří musejí od loňského července žádat při cestách do Kanady o vízum to může znamenat brzké zrušení víz.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kanada

Kanada | Foto: Emanuel Macoun

Důvodem znovuzavedení víz v loňském červenci byl velký nárůst žadatelů s českým občanstvím o kanadský azyl.

Kanada je zemí, která je známá tím, že uprchlíky neodmítá. Na druhou stranu si je vědoma, že toho desítky tisíc lidí zneužívají. Každý, kdo přiletí na nějaké kanadské letiště nebo připluje do kanadského přístavu, může prohlásit, že je ve své zemi perzekuována chce požádat o azyl.

Kanadské úřady mu musejí zaručit status uprchlíka a věc musí řešit kanadský soud, což může trvat celá léta, v krajním případě až deset let. Po tu dobu dostává uprchlík sociální dávky. Toto vše by mělo podle představ kanadské vlády do budoucna odpadnout.

„Systém poskytování azylu v Kanadě přestal fungovat,“ prohlásil mimo jiné kanadský ministr pro imigraci Jason Kenney.

Pokud kanadský parlament schválí změny navržené vládou, znamenalo by to mimo jiné i to, že by byla Česká republika zařazena na seznam takzvaných bezpečných zemí, kde se dodržují lidská práva. Žádost o azyl pro občana z takové země by byl prakticky bezpředmětný.

I proto by snad za čas, z pohledu kanadských úřadů, odpadla nutnost prověřovat žadatele o vstup a udělovat jim víza, jak je tomu v případě českých občanů nyní.

Vít Pohanka, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme