Spojené státy získaly íránskou špičku jaderné fyziky

Jaderný vědec Šahrám Amírí, kterého Írán pohřešuje od loňského jara, přeběhl do Spojených států. S odvoláním na zdroje v americké špionáži to uvedla televize ABC. Předpokládá se, že právě Amírí loni přispěl k odhalení tajného závodu na obohacování uranu u města Komm.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaderná elektrárna. Ilustrační foto.

Jaderná elektrárna. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Kvůli pokračujícímu jaderného programu americký prezident Barack Obama prohlásil, že během několika týdnů uvalí mezinárodní společenství na Írán další sankce.

Amírí zmizel při náboženské pouti do Mekky. O tři měsíce později byl Teherán přinucen odhalit existenci další továrny na zpracování uranu, protože se o ní dozvěděla západní špionáž.

Íránský ministr zahraničí Manúčehr Mottakí v říjnu prohlásil, že za zmizením jaderného experta nejspíš stojí součinnost saúdskoarabských a amerických úřadů. Mluvčí americké diplomacie pak tvrdil, že o Amírím Spojené státy nic nevědí.

Mladý expert působil na Technické univerzitě Máleka Aštara, která úzce spolupracuje s íránským vojenským průmyslem. Podle tisku mají západní tajné služby celý program na přetahování podobných odborníků.

Břetislav Tureček, Zuzana Walterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme