Korupční aféra: 'Pravda zvítězí', říkají všichni, ale kdo ji má?

Hra na četníky a na zločince pokračuje a nikdo pořád neví, kdo je vlastně kdo. Asi tak by mohla znít trefná charakteristika vývoje případu údajné korupce, které se měla dopustit fotbalová Olomouc směrem k střížkovským Bohemians. Druhé stání u svazové disciplinární komise nenabídlo žádné nové důkazy, jenom další pitoreskní podívanou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novináři obklíčili Miroslava Obermajera, někdejšího kapitána střížkovských Bohemians

Novináři obklíčili Miroslava Obermajera, někdejšího kapitána střížkovských Bohemians | Foto: Jan Kaliba | Zdroj: Český rozhlas

Jako první už tradičně vychází z jednací síně disciplinární komise šéf Bohemians Karel Kapr, který celou aféru spustil a nařknul Olomoucké z uplácení.

Slíbené nové důkazy nad rámec notářsky ověřených výpovědí sice nedodal, přesto působil sebevědoměji a odpovídal ochotněji než o týden dříve: „Orgány činné v trestním řízení mi doporučily nebo téměř zakázaly, abych další důkazy předkládal, neboť potom by vyšetřování mohlo být také zmarněno," řekl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Korupční aféra: 'Pravda zvítězí', říkají všichni, ale kdo ji má?

Následovalo defilé hráčů, kteří Kaprovi vytvořili zatím jediný zveřejněný důkaz - notářsky ověřené výpovědi, že olomoucká strana nabídla úplatek. Nejprve komise propustila sklíčeného Romana Dobeše, kterého měli Hanáci jako prvního kontaktovat.

„Já myslím, že by se to proti nám nemělo obrátit. Já se toho nebojím, ani se nemám čeho bát, já jsem nic špatného neudělal." Bránil se Dobeš.

Všichni trvají na svém

Obavy z trestu za křivé nařčení neměl ani jeho bývalý spoluhráč David Zoubek, který hovořil mnohem plamenněji: „Mě se to stalo poprvé. Už jsem to řekl i nahoře, že jsem byl překvapený, že po té kauze, která tu už ve fotbale byla, někdo přijde a peníze za zápas vám nabídne. Já osobně jsem z toho byl strašně zklamaný a proto jsem okamžitě řekl ne."

V podobném duchu se nesla i slova Marka Kincla a Miroslava Obermajera, který byl ze všech nejstručnější a nejvíce „pospíchal". A do nastalého mumraje ještě přispěchal olomoucký funkcionář Jiří Kubíček s lejstry, kterými napadal hodnověrnost výpovědí druhé strany: „To jsou ty jejich výpovědi, dal jsem si s tím trošku práci. Jinak já jsem tady dneska pracovně, v úplně jiné věci," řekl.

Jako poslední vyšel ze strahovského sídla fotbalového svazu olomoucký brankář Petr Drobisz, který už v jedné korupční kauze vystupoval a který komisi zopakoval, že nikomu žádné peníze nedal: „Samozřejmě to příjemné není, ale já doufám, že se to konečně vyřeší, že to nebude jako ta minulá věc. Věřím, že pravda je na mojí straně a že zvítězí."

Ano, tímto husitským heslem zakončil Drobisz své vyznání. Teď mu nezbývá než doufat, že nedopadne stejně jako středověcí propagátoři tohoto sloganu v bitvě u Lipan.

Jan Kaliba, Martin Hlucháň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme