Mobil vidí

1. duben 2010

Mobilní aplikace LookTel pro chytré telefony je pomocník pro nevidomé lidi. Neustále je informuje o okolních objektech.

S touto aplikací může nevidomý člověk identifikovat běžné objekty domácnosti, načítat hodnoty bankovek, aplikace čte nápisy na etiketách a tabulích. To všechno doprovází hlasovým výstupem pomocí pokročilé řečové syntézy.

Aplikaci LookTel vyvíjí výzkumná firma IPPLEX. V zásadě jde o speciální typ tzv. rozšířené reality pro nevidomé, vlastně o jakési "virtuální oči".
LookTel je vlastně softwarový skener, který používá kameru mobilu ke snímání a rozeznávání nápisů a čárových kódů. Pokud na předmětu není rozeznatelný nápis k dispozici, může uživatel na předmět přilepit vlastní obrazový tag, který je možné uživatelsky obsahově definovat.

<object width="640" height="385"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/vw6i9gtGCcA&hl=cs_CZ&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="https://www.youtube.com/v/vw6i9gtGCcA&hl=cs_CZ&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>

LookTel také zvládá čtení nápisů na ulici. Uživatel si tak vytvoří v paměti telefonu obrázkovou databázi svého okolí, všechno si zmapuje a každý obrázek příslušně okomentuje. Mobil je také schopen velmi rychle předčítat celé stránky z oskenovaných knih nebo časopisů. K mobilu se dokonce může připojit jiný přístroj a takříkajíc "přítel na telefonu" popíše podle dálkově přenášeného obrazu podrobnosti o objektech kolem nevidomého člověka.

Aplikace LookTel funguje na platformách Windows Mobile, na mobilu HTC Touch Pro2 a na některých zařízeních typu netbook. Cena a datum distribuce zatím nebyly určeny.

Firma IPPLEX se obecně věnuje otázkám bezdrátové audio a video komunikace, mobilním zdravotnickým službám a strojovému rozeznávání obrazové informace. Jejími hlavními produkty byly doposud softwarové aplikace z oboru dálkové komunikace a telemedicíny. U telemedicíny šlo zejména o aplikace řady iVisit, které umožňují lékařům a pacientům vzájemně komunikovat na dálku. Tato komunikace zahrnuje monitoring, komunikaci o zdravotních problémech, určení diagnózy a volbu léku.

<object width="640" height="385"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/zSywpmI2P8c&hl=cs_CZ&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="https://www.youtube.com/v/zSywpmI2P8c&hl=cs_CZ&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="640" height="385"></embed></object>
autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.