Na východní Slovensko dopadl meteorit, vědci našli jeho úlomky

Na východní Slovensko dopadlo hodinu před půlnocí 28. února několik desítek kilogramů kamene z vesmíru. Byly to úlomky meteoritu, který shořel v atmosféře, ozářil oblohu v okruhu několika set kilometrů a vystrašil obyvatele.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Meteority Bunburra Rock Hole nalezené během první expedice v říjnu 2008

Meteority Bunburra Rock Hole nalezené během první expedice v říjnu 2008 | Foto: Pavel Spurný

Některé úlomky meteoritu už astronomové našli, prozkoumali a dnes je poprvé ukázali veřejnosti. Jak Radiožurnálu řekl Marek Husárik z Astronomického ústavu Slovenské akademie věd, největší kus váží přes dva kilogramy.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s Markem Husárikem z Astronomického ústavu Slovenské akademie věd v Odpoledním Radiožurnálu

„Má tmavě šedou barvu, je poměrně těžký oproti jiným kamenům, které se běžně nacházejí na zemském povrchu,“ popsal Husárik vzácný nález.

Úlomky vědci našli o obce Vyšný Klátov západně od Košic. Odkud meteorid přiletěl, se snaží slovenští astronomové zjistit spolu s odborníky z ondřejovské observatoře Akademie věd ČR.

„Určit heliocentrickou dráhu není jednoduché, na to je třeba zjistit polohy právě největších kusů, z kterých máme vlastně jen jeden,“ doplnil Husárik.

Dopady meteoritů na Zem jsou podle něj častým jevem, není ale jednoduché je zaznamenat. „Konkrétně na Slovensku bylo pozorovaných pádů je pět. Poslední nález je z roku 1994 u obce Rumanová,“ upřesnil.

Část vesmírného materiálu půjde nyní na analýzu složení, větší úlomky poté skončí ve sbírkách muzeí na Slovensku, v Česku a v Maďarsku. Právě odtud podle Husárika pocházejí důležitá videa, které pomohly určit místo dopadu.

Martin Hromádka, Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme