Válka v podzemí

2. duben 2010

Americká vojenská agentura DARPA chce rozšířit operační prostor armády také pod zem. Řeší otázku navigace v podzemích prostorech na území nepřítele. Podzemní analogií navigačních signálů systému GPS má být palba přirozených či umělých blesků.

Běžný navigační systém GPS pracuje na principu triangulace pomocí pravidelných elektromagnetických signálů. Ty přicházejí z několika družic zároveň. Tento systém ale funguje jen na povrchu Země nebo nad ním, nikoliv v podzemí. Tam signály běžných frekvencí neproniknou. Navigovaný stroj musí "své" satelity přímo vidět. Z těchto důvodů se v podzemí skrývají i velitelství armád, tajné základny a strategické vojenské prostředky. Pomocí satelitů je není možné vysledovat a také je těžké či nemožné je bombardovat ze vzduchu.

Americká armáda se proto rozhodla zpřístupnit podzemí lokalizačním službám. Její projekt "Sferics-Based Underground Geolocation" (S-BUG) spočívá v podzemní komunikaci a navigaci pomocí elektromagnetických signálů o velmi nízkých frekvencích. Ty pronikají hluboko do podzemí a vznikají např. v souvislosti s velmi prudkými pulsy, které jsou vyvolány blesky. Tyto dlouhovlnné signály speciální přijímač v podzemí zachytí i na stovky kilometrů daleko. Signály přicházející z různých stran by přístroje monitorovaly a analyzovaly podobně jako signály GPS na povrchu. Zároveň se DARPA snaží v projektu Nimbus rozvíjet technologii generování a ovlivňování umělých blesků.

Ohledně projektu podzemní komunikace se brzy bude konat tajná konference za účasti přísně vybraných odborníků a firem. Základem využití blesků pro navigaci má být korelace nadzemně registrovaných blesků s dlouhými vlnami, které vyvolají pod zemí. Americká armáda chce mít v dohledné době k dispozici spolehlivý navigační systém pro pohyb v podzemních dutinách a tunelech nepřítele. Bude sloužit i k řízení robotických krtkostrojů, které ponesou bomby (Robotic Underground Munition).

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.