Peruánské Machu Picchu se po ničivých sesuvech znovu otevírá

Incká památka Machu Picchu se dnes opět otevírá. Jedno z největších turistických lákadel v Peru bylo víc než dva měsíce zavřené. Sesuvy půdy po nezvykle silných lijácích tam v lednu odřízly od světa přes tři tisíce turistů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sluneční chrám Intihuatana na Machu Picchu

Sluneční chrám Intihuatana na Machu Picchu | Foto: Růžena Kučerová

Stroj na peníze se opět rozbíhá. Ruiny nádherné citadely uprostřed zelených hor v dvouapůltisícové výšce jsou znovu dostupné.

Železnice, která je kromě vrtulníku jediným dopravním prostředkem, se rozjela už v úterý. Teď už jezdí v celé trase a z někdejší metropole incké říše Cusca může opět dovézt až dva tisíce turistů denně. Peruánci pozvali k znovuotevření i hollywoodskou hvězdu Susan Sarandonovou.

Šéf Národního programu pro omezení následků přírodních katastrof César Vidal tvrdí, že za deště, které způsobily sesuvy půdy a zablokovaly železnici, může globální oteplování. Odmítá tak, že by to byla pravidelná změna klimatu v Jižní Americe zvaná El Niňo.

Marika Táborská, David Koubek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme