Jiří Pernes se ujímá řízení Ústavu pro studium totality

Ústav pro studium totalitních režimů vede ode dneška Jiří Pernes. Ve funkci nahradil Pavla Žáčka, který instituci v roce 2008 spoluzakládal. Pernese letos v únoru vybrala Rada ústavu, když mu dala přednost právě před Žáčkem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Historik Jiří Pernes

Historik Jiří Pernes | Foto: Šárka Ševčíková | Zdroj: Český rozhlas

Jiří Pernes chce podle svých slov přesvědčit českou veřejnost, že ústav není politickým zařízením:

„Je to vědecká instituce, která má přispět k poznání nejnovější české a československé historie, tedy období nesvobody, německé okupace a období totalitního režimu komunistického.“

„Čili soustředit se na tyto věci, na vědecký výzkum a zkvalitnit vědeckou práci v tom ústavu tak, aby byla srovnatelná s jinými vědeckými pracovišti a s pracovišti na vysokých školách,“ uvedl nový ředitel.

Pernesovo jmenování provázely pochyby, když se ukázalo, že za socialismu studoval Večerní univerzitu marxismu-leninismu. V životopisu to neuvedl.

Někteří zaměstnanci ústavu a osobnosti také poukazovali na nedostatky ve výběrovém řízení na ředitele. Rada ústavu ale své rozhodnutí o Pernesovi už dvakrát potvrdila.

Marika Táborská, Zbyněk Zykmund Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme