V Německu bude obžalován další dozorce z vyhlazovacího tábora

Na lavici obžalovaných zřejmě v dohledné době stane v Německu další bývalý dozorce z vyhlazovacího tábora. Z podílu na vraždách Židů v táboře Belzec by se měl zodpovídat německý státní příslušník Samuel Kunz. Jak zjistil Český rozhlas, obžaloba by měla být hotová určitě do konce roku, možná ale už během několika málo týdnů. Je paradoxní, že Kunz vypovídá coby svědek v mnichovském procesu s Johnem Demjanjukem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Samuel Kunz s  mandolínou v Belzecu

Samuel Kunz s mandolínou v Belzecu

Máme pro vás exkluzivní názory žalobce i člověka, který v Belzecu ztratil část rodiny.

„Nerad bych Vám prozrazoval jednotlivé podrobnosti, ale ano, Samuel K. přiznal, že byl v Belzecu, a s tím se už dá pracovat,“ sděluje mi ve své dortmundské kanceláři vrchní státní zástupce Ulrich Maass, který odmítá coby nesmyslnou přezdívku německých médií ‚lovec nacistů‘.

„Belzec je historicky zpracované téma, je prokázáno, že tam nacisté povraždili minimálně 430.000 lidí. To všechno můžeme do žaloby zapracovat a naše pozice je tak velmi dobrá.“

Ptám se pana Maasse, který se bohužel pro německou justici už pomalu chystá do penze, proč Samuel Kunz nestanul před soudem už před třiceti lety, když se svou přítomností v Belzecu nikdy netajil?

Přehrát

00:00 / 00:00

Informace o přípravách procesu získal zpravodaj Českého rozhlasu v Německu Jiří Hošek

„To je dobrá otázka. Taky si na ni nedokážu odpovědět. Evidentně na jeho válečné aktivity nikdo dostatečně nereagoval. Tady v Dortmundu jsme se o jménu Kunz dozvěděli teprve loni v létě, když nám kolegové z Mnichova poslali dva protokoly o jeho výsleších z případu Demjanjuk.“

„Umím si to vysvětlit jedině tak, že se v šedesátých letech tyhle věci vnímaly jinak, že se tihle drobní přisluhovači, jako Demjanjuk nebo Kunz, kteří navíc nebyli říšskými Němci, nechají běžet,“ říká upřímně uznávaný žalobce.

'Kunz je blíže odsouzení než Demjanjuk'

Ten si myslí, že vzhledem ke známým skutečnostem je Kunz blíže odsouzení než Demjanjuk, a taky závažnost jeho provinění je větší.

„Coby povolžský Němec dohlížel nad dozorci, jako byl Demjanjuk. Jestliže by ten dostal v Mnichově osmiletý trest, pak Kunz dostane minimálně deset roků,“ říká Maass.

Pro německého Žida s polskými kořeny Arona Krochmalnika je Belzec zvlášť bolestnou kapitolou. Nacisté v tomto vyhlazovacím táboře zplynovali jeho prababičku Jahet Lehrmanovou, a to paradoxně na jejím někdejším pozemku.

„Kunz už od šedesátých let svědčil u soudu proti několika jiným pachatelům válečných zločinů. Dokonce byl, dá se říct, korunním svědkem. Je to jeden z mnoha příkladů, jak aktéři Operace Reinhard (plán na vyhlazení židovského obyvatelstva, pozn.aut.) v Německu unikali spravedlnosti. Vždyť Kunz pracoval 50 let v podstatě nepoznán coby úředník na jednom ministerstvu,“ říká Aron Krochmalnik.

Ten se domnívá, že Samuel Kunz zatím těžil ze svého německého občanství. Dost dobře nechápe, proč dnes 89letý muž zatím neskončil ve vyšetřovací vazbě, když na rozdíl od ukrajinského dozorce ani nepopírá, že ve vyhlazovacím táboře byl a věděl o vraždění Židů.

'Není důvod teď Kunze zatknout'

„Na moji stížnost reagovala justice vysvětlením, že ten muž už je starý, že nehrozí ovlivňování vyšetřování nebo snad jeho útěk. Podle státního zastupitelství tedy nehledě na závažnost provinění není důvod Kunze zatknout.“

„Teď začíná být pod mezinárodním tlakem situace jiná, ale nedávno mi ještě psali, že ho nemůžou pohnat před soud kvůli nedostatku svědků. Podle téhle logiky by ale Demjanjuk teď neseděl ve věznici Stadelheim, ale popíjel kafíčko někde v Americe,“ dodává Krochmalnik.

Ulrich Maass kategoricky odmítá, že by spolková justice soudila jen neněmecké státní příslušníky. Pochvaluje si, že má v nejnovějším případu k dispozici dostatek schopných vyšetřovatelů, kteří se ještě před vznesením obvinění budou muset vypravit i do Polska.

Právní konstrukce obžaloby bude zřejmě stejná jako u jiného bývalého vojáka Rudé armády a kumpána z výcvikového tábora SS Trawniki Johna Demjanjuka, tedy spoluúčast na vraždě desítek tisíc Židů.

'Musíme se připravit na každou eventualitu'

„Může se stát, že jeden ze svědků obhajoby řekne, že jeho drahý přítel Samuel K. jen hrál v orchestru, který byl v táboře pro obveselení kdovíjakých důstojníků SS. Na nás pak bude to vyvrátit. Musíme se připravit na každou eventualitu,“ uvádí Ulrich Maass, podle něhož je zdravotní stav pana Kunze zatím slušný.

V případu Johna Demjanjuka se tři desítky potomků zavražděných holandských Židů směly procesu zúčastnit coby spolužalobci. Aron Krochmalnik by o něco podobného měl taky zájem.

„Ne proto, že cítím pomstu, to je mi na hony vzdálené. Jsem německý státní příslušník a velkou část své rodiny jsem ztratil v Belzecu a Osvětimi. Považuji za svou občanskou povinnost pomoct osvětlit věci, které tu starší generace 50 let zametaly pod koberec. Je to důležité pro mladé lidi,“ zdůrazňuje Aron Krochmalnik a Ulrich Maass dodává:

„Ano, mohou se tu stále kolem nás pohybovat další Kunzové a Demjanjukové a my je neznáme..."

.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme