Česko otevřelo konzulát v Logaru. Má sloužit hlavně vojákům

Česká republika otevírá dočasný konzulát v afghánském Logaru. Zastupitelský úřad má sídlo na vojenské základně Shank a v květnu poslouží stovkám českých vojáků jako volební místnost. Kvůli špatné bezpečnostní situaci je pro ně totiž cesta na ambasádu do Kábulu příliš riskantní.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na základně českého rekonstrukčního týmu v Logaru

Na základně českého rekonstrukčního týmu v Logaru | Foto: Ministerstvo obrany ČR

Náklady na zřízení konzulátu v Afghánistánu budou podle ministerstva zahraničí minimální. „Překvapivě to nebude stát skoro vůbec nic, protože po dohodě s armádou i s našimi americkými a britskými spojenci ze základen víme, že všechny prostory budou poskytnuty České republice buďto zadarmo někým jiným, anebo je Česká republika poskytne sama sobě,“ řekl náměstek ministra zahraničí Hynek Kmoníček.


V Logaru může teoreticky odvolit i český cestovatel, který by jel náhodou kolem. Podle Kmoníčka ale musí splnit jednu ze dvou podmínek. „Buďto se do 18.dubna může každý náš občan zapsat v Logaru, kdo by chtěl odvolit v Afghánistánu, anebo tam musí dorazit s platným voličským průkazem,“ upřesnil náměstek ministra zahraničí.

Konzulát v Logaru se opět uzavře koncem června, právě tři měsíce totiž celý volební proces trvá.

Martina Hanáčková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme