Americká vláda chce otevřít své pobřeží těžbě ropy

Americký prezident Obama navrhuje rozšířit těžbu ropy a plynu u pobřeží Spojených států ve východní části Mexického zálivu a severního pobřeží Aljašky. Rozhodnutí Bílého domu se nelíbí ekologům. Podle Baracka Obamy má zvýšení těžby snížit závislost Spojených států na dovozu energetických surovin. Údajně také díky tomu vznikne více pracovních míst.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Těžba ropy, ilustrační obrázek

Těžba ropy, ilustrační obrázek | Foto: Comstock Images

„Abychom udrželi růst ekonomiky, vytvořili nová pracovní místa a podpořili konkurenceschopnost našich podniků, potřebujeme tradiční zdroje energie, i když se současně budeme snažit rozvíjet produkci energie z obnovitelných domácích zdrojů,“ prohlásil prezident Obama.

Přehrát

00:00 / 00:00

O úmyslu rozšířit těžbu ropy a plynu u pobřeží Spojených států mluvil na Rádiu Česko analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Spojené státy potřebují více ropy, ložiska v Texasu a Kalifornii jsou z větší části vyčerpána, spotřeba pohonných hmot neustále roste.

Ekologové jsou proti

Rozhodnutí prezidenta Obamy ale zklamalo především ochránce životního prostředí. Ti doufali, že moratorium na těžbu v pobřežních vodách, zavedené v 80. letech minulého století, Barack Obama nechá v platnosti.

Phil Radford, šéf organizace Greenpeace ve Spojených státech, mluvil v rozhovoru pro agenturu AP dokonce o zradě.

Barack Obama ochránce životního prostředí uklidňuje tím, že těžební firmy budou muset splnit několik podmínek, mimo jiné se postarat o ochranu pobřežních vod. „V této oblasti jsem spíše skeptikem,“ říká analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

„Oblast Mexického zálivu a pobřeží Aljašky nabízí značné zdroje ropy. Je ale otázkou, jaký vliv to bude mít na životní prostředí a jestli jsou Američané ochotni ho obětovat na ve prospěch energetické nezávislosti a soběstačnosti. To vše navíc za situace, kdy rozšíření těžby nevyřeší jejich problém závislosti na zahraniční ropě,“ pokračuje Čermák.

„Z ekologického, enviromentálního hlediska je těžba ropy z mořského dna hrozbou pro pobřežní oblasti. Pro místní rybolov, turismus, pro místní druhy živočichů a rostlin. Ta moratoria měla svůj význam právě v tom, aby to pobřeží chránilo,“ souhlasí Lucie Jakešová, tisková mluvčí české pobočky organizace Greenpeace.

Přehrát

00:00 / 00:00

S politikou rozšiřování těžby ropy ve Spojených státech nesouhlasí Lucie Jakešová, tisková mluvčí české pobočky organizace Greenpeace.

„Principiálně je zvyšování těžby špatné. Další těžba ropy jen prohlubuje naši závislost na fosilních palivech. V době, kdy se celý svět snaží najít řešení, jak emise skleníkových plynů omezit, prezident Obama dává zpátečku směrem k fosilním zdrojům. Nyní je právě okamžik, kdy bychom se měli závislosti na fosilních palivech zbavit.“

Těžbou proti změně klimatu

Podle analytika Čermáka nebude mít rozšíření těžby ropy a zemního plynu na světové trhy krátkodobě žádný vliv. Bude nějakou dobu trvat, než se odsud dostane surovina na trh. V dlouhodobém horizontu to ale může mít pozitivní vliv, zvýší se nabídka na trhu a může se snížit tlak na cenu ropy.

Je ovšem otázkou, jak se k návrhu prezidenta Obamy postaví Kongres. Kromě ekologů se totiž rozšíření těžby nelíbí ani mnohým politikům ze států, kterých by se to mělo dotknout. Podle komentářů v americkém tisku chce ale prezident Obama takovým ústupkem těžařským firmám umožnit kompromis nutný k přijetí zákona o boji proti změnám klimatu. S ním nesouhlasí hlavně republikáni a návrh se už řadu měsíců zdržuje v Kongresu.

„Mimochodem Spojené státy spotřebovávají čtvrtinu světové produkce ropy, v samotných Spojených státech se ale nacházejí pouhá tři procenta světových zásob. Organizace Greenpeace už prezidenta Obamu upozornila, že byl zvolen i pro své sliby o rozvíjení obnovitelných zdrojů,“ dodává Lucie Jakešová, tisková mluvčí české pobočky organizace Greenpeace.

Vít Pohanka, Lenka Buriánková, Helena Berková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme