Ústavní soud zamítl odškodné, které požadoval Krejčíř

Podnikatel Radovan Krejčíř nedostane odškodné dvě stě tisíc korun za nezákonnou vazbu. Ústavní soud jeho stížnost definitivně zamítl.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Radovan Krejčíř

Radovan Krejčíř | Foto: www.rkrejcir.com

Ve stížnosti Krejčířovi poukazovali na údajné porušení práva na soudní ochranu a spravedlivý proces. Soudkyně ale upozornila na to, že se Krejčíř dostal do vazby zákonným způsobem. Protiprávní bylo až prodloužení vazby po třech měsících. Tím se závažnost zásahu do osobnostních práv snižuje.


Další zadostiučinění kromě morálního se poskytuje v jiných, daleko intenzivnějších případech. „Ústavní soud to uzavřel tak, že nedošlo k zásahu do spravedlivého procesu,“ shrnula soudkyně zpravodajka Ivana Janů.

Spor se táhne už několik let. Zatímco prvoinstanční Městský soud v Praze peníze Krejčířovým přiznal, odvolací vrchní soud jim je zase odebral.

V roce 2005 odvolací senát potvrdil sice to, že žaloba na ochranu osobnosti byla oprávněná, ale nesouhlasil s finančním odškodněním.

Dostatečným morálním zadostiučiněním prý pro rodinu muselo být už to, že Ústavní soud v minulosti rozhodl o neoprávněnosti vazby.

Krejčíř podezřelý z mnoha trestných činů se do vazby dostal kvůli obvinění z půlmiliardového celního úniku. Později při domovní prohlídce policistům utekl.

Zuzana Kopuletá, Monika Rybáková, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme