Mirek Topolánek končí v čele ODS. Nahradí ho Nečas

Mirek Topolánek odejde z čela Občanské demokratické strany 12. dubna. V ten den podle něj výkonná rada svěří vedení strany do volebního kongresu místopředsedovi Petru Nečasovi. Nečas se tak fakticky už nyní ujímá řízení ODS. Podle něj o tomto postupu rozhodlo stranické grémium jednomyslně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mirek Topolánek

Mirek Topolánek | Foto: European Commission Audiovisual service

„Stranu povede až do volebního kongresu Petr Nečas a vzápětí poté rezignuji. V této chvíli předávám veškeré své kompetence Petru Nečasovi až do konání výkonné rady. A výkonná rada bude muset toto rozhodnutí učinit, protože to je jediná možnost z našich stanov,“ řekl Topolánek.

Přehrát

00:00 / 00:00

Mirek Topolánek oznámil na tiskové konferenci, že končí v čele ODS.

Topolánkův krok, který sám nazval podmíněnou rezignací, hodnotí členové nejužšího vedení strany jako korektní a odpovědný krok. „My jsme rozhodnutí Mirka Topolánka přivítali. Výkonná rada - a je to v souladu se stanovami – předá kompetence Petrovi Nečasovi tak, že bude lídrem a zároveň bude mít pravomoci předsedy. David Vodrážka to přivítal také. Věřím, že toto prohlášení a výkonná rada definitivně situaci uklidní,“ řekl Rádiu Česko jeden z místopředsedů ODS Petr Bendl.

„Rozhodl se ve prospěch ODS, nikoli ve prospěch svůj. Dneska fakticky Topolánek skončil. Nyní už není předsedou ODS, máme tady nového lídra,“ poznamenal předseda senátu za ODS Přemysl Sobotka. Neopomenul ještě poznamenat, že Topolánek doplatil za své vlastní chyby, nikoli za chyby v ODS.

Podle volebního lídra ODS Petra Nečase pomůže k čitelnosti strany směrem k voličům. „Pan předseda k dnešnímu dni předal veškeré pravomoci k řízení Občanské demokratické strany mně, jako lídrovi ODS a místopředsedovi ODS, s tím, že k 12. dubnu je svolána výkonná rada, která odsouhlasí toto řešení. Ke stejnému datu pan předseda rezignuje na funkci. Tento krok znamená především zklidnění dovnitř ODS a zklidnění ve vztahu k našim voličům,“ prohlásil Nečas.

Podle Kalouska to je proti stanovám ODS

Podle místopředsedy TOP 09 Miroslava Kalouska to ale odporuje stanovám ODS, podle kterých o odchodu předsedy rozhoduje jen stranický kongres, nikoli výkonná rada. Topolánkova postoje si ale Kalousek váží.

Petr Nečas - nový lídr ODS. | Foto: Tomáš Adamec

„Respektuji jeho rozhodnutí jako výraz odpovědnosti vůči tomu, co mu ve vlastní straně udělali. Tento krok je pravděpodobně maximum možného a odpovědného. Jen mám pocit, že konzervativní strana, která bezvýhradně ctí vládu práva, by tohle těžko mohla udělat, protože stanovy strany mluví jasně,“ poznamenal Kalousek.

Podle šéfa KDU-ČSL Cyrila Svobody je výměna vedení ODS vnitrostranická záležitost, vnímá to ale jako nastartování očistného procesu uvnitř strany.

Přehrát

00:00 / 00:00

Přemysl Sobotka v pořadu Svět o jedné.

„Já vidím v rozhodnutí ODS snahu o očistný proces. To znamená, že je potřeba oddělit ty, kteří považují politickou stranu za firmu a politiku za byznys od těch, kteří chtějí dělat politiku jako veřejnou službu,“ řekl Svoboda.

Podle Strany zelených se kosmetickou změnou na postu šéfa ODS neděje nic zásadního. ODS zůstane podle předsedy zelených Ondřeje Lišky podobně jako ČSSD stranou, která je prorostlá klientelismem a korupcí. „A symbolizuje strnulé poměry v naší zemi,“ dodal. Zároveň ale ocenil, že Topolánek byl jedním z mála politiků, který vždy říkal, co si myslí, a držel slovo.

Pro ČSSD se nic nemění, tvrdí Urban

Podle místopředsedy ČSSD Milana Urbana teď bude záležet především na tom, jaký volební tým Petr Nečas představí.

„Sociální demokracie bude nadále představovat svůj program. Představuje svůj tým do těchto voleb. Jestli Petr Nečas nepředstaví program, nepředstaví tým, znamená to, že se nezměnilo vůbec nic. Myslíme si, že ODS to nijak neprospěje, protože ODS se pouze vrací k programu z roku 2006, ke své smlouvě s voliči, kterou nesplnila,“ řekl Urban.

Přehrát

00:00 / 00:00

Komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček v Ozvěnách dne.

Komunisté změnu na špičce ODS neřeší. Jejich zájmy, jak vysvětlila místopředsedkyně KSČM Miloslava Vostrá, jsou jinde.

„ODS je suverénní strana. Je pouze na ní, kdo ji povede. Odstoupení pana Topolánka pro nás nehraje žádnou roli. Náš vztah k ODS je myslím jasný tím, že se jedná o pravicovou stranu. A co se týká shody volebních programů, tak ta je minimální,“ podotkla Vostrá.

Nečas: Jednání grémia bylo korektní

Podle Nečase bylo dnešní jednání grémia velmi korektní. „Pan předseda Topolánek informoval ostatní členy grémia o tom, jaký krok zvolil a s jakým načasováním,“ řekl Nečas.

Nicméně komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček k tomu poznamenává, že Topolánek ani dnes neopomněl připomenout svůj dojem, že poslední dobou proti němu byly vedeny četné kampaně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Odchodu Mirka Topolánka z vedení ODS jsme se věnovali také ve Světě o třetí Rádia Česko.

„To podle mého soudu svědčí u politika o určité vyčerpanosti. Politik musí s tlakem, který na něj přichází, počítat,“ poznamenal komentátor Českého rozhlasu Petr Nováček.

Mirek Topolánek už minulý týden odstoupil také z kandidátky do poslanecké sněmovny. Nečas dnes mimo jiné také prohlásil, že Topolánek se nyní bude věnovat soukromým záležitostem. Jestli se do vrcholné politiky vrátí, se zatím podle Nováčka dá jen spekulovat.

Petr Nováček, Václava Marešová, Martin Křížek, Věra Pfeifferová, Katarína Brezovská, Alice Kottová, Jan Bumba Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme