Kubánci si připomínají 30. výročí exodu do USA

Duben roku 1980 byl zásadním zlomem pro 125 tisíc Kubánců. Tehdy se nalodili v kubánském přístavu Mariel na lodě a čluny a zahájili dlouhou cestu k americkým břehům. Tento exodus změnil osudy nejen samotným uprchlíkům, ale i obyvatelům floridského Miami, kde početná skupina přistála. Spojené státy tehdy zásadně změnili do té doby velmi vstřícnou imigrační politiku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polovina Kubánců je pro Castra, druhá by ráda emigrovala

Polovina Kubánců je pro Castra, druhá by ráda emigrovala | Foto: Fotobanka stock.xchng

Impuls hromadnému odchodu tehdy dalo prohlášení totalitního vůdce Fidela Castra, že kdo chce odjet ze země, může. Nečekanému povolení emigrace předcházela dramatická situace na peruánské ambasádě v Havaně.

Přehrát

00:00 / 00:00

kuba.mp3

Tehdy se skupinka lidí, kteří plánovali emigraci, pokusila proniknout na peruánskou ambasádu pomocí ukradeného autobusu. Při jejich pokusu došlo k zastřelení vojáka, který ambasádu střežil. Vláda obvinila emigranty z vraždy, ale peruánští diplomaté celou situaci sledovali, přiklonili se na stranu emigrantů a udělili jim azyl.

Čistý vzduch na ambasádě

Castro prohlásil, že nenechá zabíjet své vojáky a jednotky hlídkující u peruánské ambasády nechal stáhnout. Informace se po Kubě rozšířila během několika hodin a v dalších dnech už ambasádu okupovaly tisíce uprchlíků.

Situace se tak stala krajně neudržitelnou a Castro, který si chtěl před světem zachovat tvář, musel přistoupit k uvolnění hranic.

Hromadný odchod přes přístav Mariel už pak byl dohodou mezi Castrem a Spojenými státy americkými.

Otevřená náruč Ameriky

Spojené státy přijímaly uprchlíky z počátku pozitivně. Kubánci měli u Američanů dobrou pověst vzdělaných a pracovitých lidí. Zlom ve vztazích přišel s informací, že mezi emigranty jsou zamícháni i vězni a duševně nemocní, kterých se Kuba chtěla zbavit.

Podle iberoamerikanisty Josefa Opatrného se ani tak nezměnil vztah americké vlády, ale americké veřejnosti. "Pakliže s někam dostane 125.000 lidí, je samozřejmé, že to pohne pracovním trhem. Americký tisk v první polovině roku 1980 přinášel obsáhlé informace o tom, jak klesá cena práce. Nakonec se ukázalo, že to nebylo tak dramatické, ale na ty prvotní informace už nikdo nezapomněl."

Emigranti byli dále přemísťováni do táborů i v jiných státech než Florida. V jednom z nich později došlo ke vzpouře, která podle Opatrného znamenala další prohloubení vztahové propasti mezi Kubánci a Američany.

Tomáš Pavlíček, Zuzana Walterová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme