Teroristé se možná soustředí na oslabení ruské ekonomiky

Dva teroristické útoky, které otřásly tento týden Ruskem, by mohly být počátkem systematického útoku na ruské hospodářství, kterým teroristé Moskvě už nějaký čas vyhrožují. Spekulují o tom bezpečnostní analytici, které cituje agentura Reuters. Jak dodávají, čečenští separatisté ze skupiny Rijadus-Salichin například už loni tvrdili, že jsou zodpovědní za kolaps přehrady na Sibiři, při kterém zahynulo 75 lidí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskvané oplakávají mrtvé ve stanici metra Lubjanka.

Moskvané oplakávají mrtvé ve stanici metra Lubjanka. | Zdroj: ČTK

Další útoky na klíčovou infrastrukturu jako jsou plynovody a ropovody by měly podle vyjádření teroristů následovat. I přes podobné výhružky a s nimi spojené spekulace ale ruské trhy na nejnovější útoky nereagují. Ruské indexy ani v jednom případě tento týden výrazněji neoslabily. Světové trhy přitom tradičně reagují na teroristické útoky propadem.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vlivu teroristických útoků v moskevském metru na ekonomiku mluvili na Rádiu Česko analytik ruské banky Otkritie Tibor Bokor a expert na mezinárodní politiku a hospodářství Petr Robejšek.

„Žiji v Moskvě třetím rokem, na místě teroristických útoků jsem byl pět minut poté a ani na vteřinu jsem si nemyslel, že by to něco změnilo. Je to takový pocit člověka, který zde bydlí a vnímá souvislosti. Teroristický útok chápu tak, že je něco v nepořádku, že určitá skupina lidí je krajně nespokojena. V Rusku je to všeobecně známo, není to nic nového. Rusko má a bude mít mnoho nepřátel. Na každodenním pořádku jsou situace, kdy umírají neviní lidé, i když v menším měřítku,“ říká analytik ruské banky Otkritie Tibor Bokor.

Na teroristické útoky zatím nereagovali ani zahraniční investoři.

„Zahraniční investoři, kteří do Ruska investují, jsou vesměs velmi zkušení a jsou si vědomi takzvaného ruského rizika. Z tohoto důvodu jsou mnohá aktiva v Rusku hodně levné.Rizika tedy započítávají do svých investic. Rusko má také obrovský růstový potenciál. Důvodem, proč budou zahraniční investoři příznivě Rusku nakloněni, je i relativní politická stabilita,“ pokračuje Bokor.

Válka by způsobila propad

„To, co jsme zažili v Rusku, nejsou primárně ekonomicky motivované a proti ekonomice zaměřené útoky,“ uvádí expert na mezinárodní politiku a hospodářství Petr Robejšek.

Podle něj je zde ale dlouhodobá snaha teroristů napadat objekty a infrastrukturu pro hospodářství klíčové. „To, že se zatím podobných útoků stalo poměrně málo, svědčí o tom, že západní i ruské agentury, které se bojem proti terorismu zabývají, byly docela úspěšné,“ dodává Robejšek.

„Samotné útoky jsou pro trh nezajímavé. Trh zajímá případná reakce ruské vlády. Dobře to bylo viditelné za války s Gruzií v srpnu roku 2008, kdy šel trh prudce dolů. Kdyby tedy nyní ruská vláda reagovala na teroristický útok nějakým větším ozbrojeným konfliktem, určitě by na to zareagovaly i trhy a celá světová ekonomika,“ vysvětluje analytik Bokor.

Roman Chlupatý, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme