Jak byl objeven Velikonoční ostrov?

21. září 2010

Nizozemský navigátor Jakob Roggeveen hledal bájnou Terra Australis. Místo ní objevil na Velikonoční neděli roku 1722 dosud neznámý ostrov.

Kdy objevili Velikonoční ostrov jeho původní polynéští obyvatelé, to netušíme. Starší představy, že ke kolonizaci došlo už kolem roku 400 n.l., neobstály v konfrontaci s výsledky archeologických průzkumů. Dnes kladou mnozí badatelé počátky osídlení této osamělé výspy v Pacifiku až do doby kolem roku 1200. Zcela přesně víme, kdy objevili Velikonoční ostrov Evropané. Stalo se tak na Velikonoční neděli roku 1722. V tomto roce připadly Velikonoční svátky na bezmála stejné datum jako letos. Velikonoční neděle byla 5. dubna.

Třiašedesátiletý nizozemský navigátor Jakob Roggeveen vedl lodi Arend, Thienhoven a Afrikaansche Galey napříč Pacifikem v naději, že pro svého zaměstnavatele Holandskou západoindickou společnost objeví bájný kontinent Terra Australis. Tato rozlehlá pevnina se měla podle spekulací tradovaných už od dob Aristotelových rozkládat kolem jižního pólu a měla zasahovat daleko na sever. Roggeveen plul příliš severně, než aby narazil na Antarktidu či Austrálii. Náhoda jej však zavedla k Velikonočnímu ostrovu.


Výprava skončila nezdarem. Mýtický kontinent nenašla. Navíc ji Roggeveenovi znepříjemnilo nepěkné indonéské intermezzo. Během zastávky v Batávii, jež byla pod nizozemskou koloniální správou, byl uvězněn. Holandská východoindická společnost jej, jako reprezentanta konkurenční Holandské západoindické společnosti, obvinila z porušení monopolu. Západoindická společnost měla operovat v Karibiku, Jižní a Severní Americe. Významně se také podílela na obchodu s africkými otroky. Asie však nebyla její rajón. Na ten měla výsadní právo Východoindická společnost. Nakonec se vše urovnalo. Roggeveen byl propuštěn na svobodu a Východoindická společnost mu dokonce vyplatila tučné finanční odškodné. Přesto se objeviteli Velikonočního ostrova určitě ulevilo, když se po dvouleté cestě kolem světa v roce 1723 vrátil zpátky do rodného Nizozemí.

Zvukovou podobu této zprávy můžete slyšet v historickém magazínu Zrcadlo s premiérou 2.4.2010.

autor: Jaroslav Petr
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.