Začíná sezona otevřených kulturních památek

Lyžařská sezona končí, sezona hradů, zámků a dalších památkových objektů jako tradičně dneškem právě začíná. Například v Libereckém kraji bude letos zpřístupněna po dvacetileté rekonstrukci unikátní kaple svaté Barbory hradu Grabštejn. Připraveny jsou ale i další památky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kaple sv. Barbory je historiky nazývána manýristickou perlou Čech. Manýrismus je styl na pomezí renesance a baroka. Na výzdobě kaple pracovali především italští mistři.

Přehrát

00:00 / 00:00

O dnes začínající památkové sezoně mluvil na Rádiu Česko Milan Svoboda, náměstek generální ředitelky Národního památkového ústavu.

Turisty také určitě přitáhne zámek Lemberk, kde se dokončuje Rytířský sál. Lákat bude i okolní příroda s léčivou Zdislavinou studánkou a blízký Bredovský zámeček.

Novinky chystá i zámek hrubý Rohovec u Turnova. Již dnes se tam otevírá výstava historických předmětů z Číny, Turecka, Japonska a dalších asijských zemí, které si šlechta vozila ze svých cest jako suvenýry.

Krize se památek nedotkla

„Pro loňský rok jsme měli zpracované krizové plány, protože jsme předvídali dopady ekonomické krize. Pokles návštěvníků památek byl ale o pouhých 50 tisíc z téměř pěti miliónů. Tuzemské památky tedy turisty lákají, říká Milan Svoboda, náměstek generální ředitelky Národního památkového ústavu.

„V poslední době se trochu snažíme omezit návštěvnost těch nejvytíženějších památek, jako je Hluboká, Karlštejn, Český Krumlov a další, protože jsou nesmírně zatíženy návštěvnickým provozem. Nebyly stavěny na to, aby jimi ročně procházelo několik set tisíc lidí. Na památkové hodnotě těchto nemovitostí tedy nastává velká újma,“ pokračuje Svoboda.

„Proto jsme již již loni přišli s projektem ‚Oživlé památky,‘ jehož úkolem je vytvořit jakousi návštěvnickou frekvenci na našich objektech. Je nám totiž jasné, že každý již na nějakém zámku nebo hradu byl a když se tam nebude dít nic nového, tak již není důvod se vracet.“

„I v letošním roce bude mít každý měsíc své téma. Duben je například věnován otevírání sezony, květen kastelánským prohlídkám, červen zámeckým parkům a zahradám,“ dodává Milan Svoboda z Národního památkového ústavu.

Ivana Bernáthová, Patricie Polanská, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme