Schůzka premiéra s ODS a ČSSD spor o vládu nevyřešila

Premiér Jan Fischer se nedohodl s lídry ODS a ČSSD na personálním doplnění vlády po odchodu ministrů nominovaných Stranou zelených. Premiér po jednání s předsedou ČSSD Jiřím Paroubkem a místropředsedou ODS Petrem Nečasem sdělil, že si vyslechl jejich názory, ale nepodařilo se jim najít shodu. Jednání o složení vlády tak mají pokračovat příští týden.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

P. Nečas, J. Fischer a M. Paroubek

P. Nečas, J. Fischer a M. Paroubek | Zdroj: ČTK

Schůzku Jan Fischer svolal po odchodu ministra pro lidská práva Michaela Kocába z vlády. Tímto krokem totiž Strana zelených ukončila podporu kabinetu. Stalo se tak poté, co premiér na post ministra životního prostředí dosadil za odstoupivšího Jana Dusíka ministra zemědělství Jakuba Šebestu, kterého do vlády nominovala ČSSD.

Přehrát

00:00 / 00:00

Vyjednávání o doplnění vlády sledovala reportérka Veronika Malá

Právě na obsazení resortu životního prostředí se na dnešním jednání místopředseda ODS Petr Nečas a předseda ČSSD Jiří Paroubek neshodli. Potvrdil to po jednání premiér Jan Fischer.

„Dovedeme si asi představit, že je možné, aby si předseda vlády vzal do působnosti resort, který zbyl po panu ministrovi Kocábovi, ale neshodli jsme se na způsobu obsazení ministerstva životního prostředí,“ uvedl premiér.

Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek řekl, že podle ČSSD Fischer vyřešil otázku obsazení ministerstva životního prostředí dostatečně, když pověřil jeho vedením ministra zemědělství Jakuba Šebestu. Lídr ODS Petr Nečas na jednání přišel podle svých slov s několika variantami řešení. Paroubek podle něj všechny odmítl.

Řešení se bude hledat až po velikonocích

Jednání o obsazení ministerstva životního prostředí a pro lidská práva tak budou pokračovat příští týden. „Shoda je aspoň na tom, že na kraji příštího týdne je potřeba dospět k řešení,“ dodal Jan Fischer.

Podle komentátora Radiožurnálu Petra Nováčka spočívá princip sporu ČSSD a ODS na doplnění vlády v tom, že se nemohou dohodnout na tom, kolik lidí mají tyto dvě strany v kabinetu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jednání premiéra s lídry ČSSD a ODS okomentoval v pořadu Stalo se dnes komentátor Radiožurnálu Petr Nováček.

„Občanští demokraté tvrdí, že ČSSD tam má osm členů, zatímco ODS jen sedm. A pak je tam podle nich premiér Jan Fischer, kterého dnes lídr ODS Petr Nečas označil za ‘ducha nad vodami‘,“ uvedl Nováček.

ČSSD podle něj zase tvrdí, že je poměr sil vyrovnán. „Podle sociálních demokratů mají obě strany ve vládě osm takzvaných nominantů. ODS má sedm vlastních a osmý je Jan Fischer, který se stal premiérem na doporučení Mirka Topolánka,“ přiblížil komentátor.

Igor Maňour, Katarína Brezovská, Jan Richter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme