Rusové uvidí poprvé v televizi film Katyň režiséra Wajdy

Ruská státní televize dnes vůbec poprvé odvysílá film Katyň Andrzeje Wajdy o vyvraždění polské elity v roce 1940. Sověti přesně před 70 lety pozabíjeli více než dvacet tisíc polských důstojníků a světu půl století lhali, že to udělali němečtí nacisté.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Katyň

Katyň | Foto: Bontonfilm

To, že ruský kanál Kultura uvede v hlavním vysílacím čase Wajdův film Katyň, je naprosto mimořádnou událostí. Katyňský masakr je totiž dodnes citlivým tématem mezi Varšavou a Moskvou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáž polského zpravodaje Českého rozhlasu Petra Vavroušky o prvním promítání filmu Katyň polského režiséra Andrzeje Wajdy v ruské televizi.

Oskarový režisér natočil film na základě osobních zkušeností, jeho otec je jednou z katyňských obětí. Pro Wajdu a Poláky samotné, je promítání snímku v Rusku obrovskou satisfakcí.

Nikdy jsem si nepřipouštěl, že se dožiji okamžiku, kdy budu moci natočit film o Katyni. A už vůbec by mě nenapadlo, že se dožiji chvíle, kdy ten film poté odvysílá ruská státní televize, řekl Českému rozhlasu čtyřiaosmdesátiletý režisér Andrzej Wajda.

Rusko se dosud nesrovnalo se stalinským režimem

Film se promítal se po celém světe kromě Ruska. Distributor ho sice koupil, ale paradoxně proto, aby ho nikdo v žádném ruském kině neviděl.

Rozhodnutí ruského státního kanálu o puštění filmu přišlo na poslední chvíli. O filmu není ani zmínka v televizním programu na tento týden. Po filmu má následovat debata s historiky a dalšími odborníky, kterou bude moderovat oskarový režisér Nulita Michalkov.

Přehrát

00:00 / 00:00

O Uvedení filmu Katyň na ruských televizních obrazovkách mluvila v podvečerních Ozvěnách dne moskevská zpravodajka Českého rozhlasu Lenka Kabrhelová

„Snažil jsem se natočit film, který by nebyl namířený proti Rusům, ale proti totalitnímu stalinskému režimu, který v té zemi vládl. Má na svědomí řadu zločinů a měl by být odsouzený. Ukazuje se ale, že tomu tak dodnes není,“ naráží polský režisér na fakt, že dodnes padesát procent Rusů hodnotí Stalina pozitivně.

„Sovětský svaz za Stalina byl podle nich nejsilnější zemí na světě. A ta ambice, ten sovětský nacionalismus je pro ně důležitější než všechno ostatní, tedy i zločiny s ním spojené,“ dodává režisér Wajda.

Rusko dodnes neodtajnilo všechny své archivy, týkající se katyňského masakru. Příští týden se přímo v katyňském lese potkají premiéři Vladimír Putin a Donald Tusk. Bude u toho i režisér Andrej Wajda, který tam pojede poprvé v životě.

Igor Maňour, Petr Vavrouška, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme