Exekuce v Česku zlevní až o polovinu

Exekuce od července zlevní. Ministerstvo spravedlnosti chce zmírnit dopady krize pro lidi, kteří jsou v exekučním řízení a své dluhy nejsou schopni splácet. Náklady na exekuci se tak sníží v některých případech až o padesát procent.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze v trezoru

Peníze v trezoru | Foto: Free Stock Photos

Novela vyhlášky sníží náklady na exekuci v případech, kdy je dlužník v hmotné nouzi, je nezletilý nebo invalidní. Snížit náklady na exekuci to může třeba matce, která pro své dítě vymáhá výživné.

Přehrát

00:00 / 00:00

Snižování exekutorských odměn komentoval Jiří Prošek, viceprezident Exekutorské komory.

„Tím, kdo má získat peníze je dítě, matka ho v tom řízení jen zastupuje a v takovém případě odměna, kterou by platila například kdyby otec neměl žádný majetek, který by byl exekucí postižitelný, tak by byla snížena na polovinu,“ vysvětlila ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.

V těchto případech si exekutor odměnu snížit musí. V jiných potom může. “Potom je tam nové ustanovení o tom, že exekutor může z důvodů hodných zvláštního zřetele odměnu snížit až na padesát procent,“ dodala ministryně.

O tom bude exekutor rozhodovat sám. V jednom případě dostane exekutor dokonce jenom tři sta korun jako náhradu výdajů.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová.

„Když dlužník zaplatí před nařízením exekuce a exekuční řízení bude zastaveno ještě před doručením rozhodnutí, tak pak přísluší exekutorovi náhrada pouze ve výši 300 korun,“ řekla Kovářová.

Příslušná vyhláška začne platit 1. července letošního roku.

Dvě skupiny srážení odměn

Podle viceprezidenta Exekutorské komory Jiřího Proška se srážení odměn dělí na dvě skupiny. Ta první je nařízená a týká se výčtem vymezené skupiny sociálně slabých lidí, kteří pobírají dávky sociální péče, nezletilých a plátců výživného

"Druhá je pak neurčitá, těžko vymezitelná skupina, u které si může exekutor snížit odměnu až na polovinu," dodává Prošek

Přehrát

00:00 / 00:00

O exekucích se hovořilo také v Ozvěnách dne.

Dluhy zmíněných nezletilých dlužníků už dnes nepřecházejí na zákonné zástupce. Jedná se například o případy, kdy nezletilec nezaplatí pokutu za jízdu načerno městskou hromadnou dopravou. Nebo když se stane dědice po úmrtí rodičů a má povinnost zaplatit ostatním dědicům nějakou částku. Jeho zákonný zástupce, který má přístup k účtu to neudělá, dluh je pak vymáhán po nezletilém.

Už dnes si exekutoři snižují odměny, aniž by jim to bylo přikazováno soudem. Nyní se ale podle slov Proška exekutoři obávají, že dojde k zavalení soudů, protože každý dlužním bude chtít mít slevu.

"Navíc netuším jakým způsobem to ovlivní odměny exekutorů. Modelovým příkladem by bylo vymáhání 500 korun, za které by po této vyhlášce by odměna činila 37 korun," vysvětluje Jiří Prošek z Exekutorské komory.

Igor Maňour, Jan Herget, Renata Mňuková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme