V Indii začíná obrovské sčítání lidu

V Indii včera začalo další, v pořadí už patnácté, sčítání lidu. Úředníci se musí při sčítání lidu vyrovnávat s vysokým stupněm negramotnosti. V zemi žijí navíc miliony lidí bez domova. Výsledky indického sčítání lidu stát zveřejní přibližně v polovině příštího roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Indie prosinec 2008

Indie prosinec 2008 | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Současné sčítání lidu v Indii bude výjimečné tím, že se bude sčítat takzvaně biometricky. Každá osoba v Indii starší než patnácti let bude vyfotografovaná a budou ji odebrány otisky prstů. U každého se bude zjišťovat jeho věk, zaměstnání, pohlaví, náboženství, kasta. Na základě toho by měl být každému vydán občanský průkaz.

Přehrát

00:00 / 00:00

O sčítání lidu v Indii mluvila na Rádiu Česko odbornice na Indii a spolupracovnice Českého rozhlasu Pavla Jazairiová.

„Je to gigantický úkol, který probíhá každých deset let. Tentokrát je to o to těžší, že za posledních deset let Indů podstatně přibylo, lze říci geometrickou řadou. Jejich počet se dnes odhaduje zhruba na jednu miliardu 200 tisíc milionů. Indie se tedy brzy stane nejlidnatější zemí světa,“ říká novinářka a spolupracovnice Českého rozhlasu Pavla Jazairiová.

Sčítání by mělo probíhat po dobu jedenácti měsíců a k vyhodnocení sčítání dojde až v únoru roku 2011. Do sčítání bude zapojeno zhruba dva a půl milionů lidí, kteří projdou sedm tisíc měst a 600 tisíc vesnic. Každé průměrné menší indické město má přitom kolem milionu obyvatel.

Sčitatelé, většinou místní učitelé a úředníci, nejprve sečtou domy a pak teprve jejich obyvatele. Přitom zjistí i to, zda mají lidé přístup k pitné vodě, základnímu hygienickému zařízení nebo k internetu.

Sčítání vnese řád do chaosu

Indický ministr vnitra toto sčítání označil jako vůbec největší v dějinách lidstva. Spotřebuje se při něm asi jedenáct milionů tun papíru a bude stát asi miliardu 300 milionů dolarů.

„Problémem je, že mnoho lidí v Indii je negramotných, nevědomých, většina z nich jsou téměř nevolníci, spousta lidí stojí mimo zákon a představují pro zemi velké nebezpečí. Jde například o takzvané Maoisty, což jsou navzdory politickému podtextu v podstatě zločinecké bandy. K tomu zde žijí miliony bezdomovců, lidí na cestách, zejména z venkova do města,“ pokračuje novinářka a odbornice na Indii Pavla Jazairiová.

„Tím že dostanou občanský průkaz, získají doklad, kterým vyjdou z anonymity, budou především pod kontrolou. Mohlo by jim to ovšem umožnit získat některá občanská práva, například právo volit, a také některé z výhod, které stát poskytuje, i když takových výhod mnoho není. Ale budou existovat i na papíře a mohou se tedy bránit zvůli, zejména ti chudí, nevolníci. Mohou si nechat registrovat majetek, dům, půdu, bránit se zvůli za pomocí zákona, otevřít si v bance účet.“

Ovšem v Indii zdaleka nežijí jen chudí, vytváří se tam poměrně silná střední třída, která by jednak měla platit daně a dále může nakupovat. To pochopitelně využijí komerční firmy pro vytváření nových trhů.

„Osobních dat může být samozřejmě zneužito, Indie je země s obrovskou korupcí. Je jisté že registraci se mnoho lidí bude bránit, zejména ti, kteří žijí mimo zákon. Ale připravované sčítání je bezpochyby obrovský počin, který do nepřehledného indického chaosu může vnést řád k prospěchu všech,“ dodává Pavla Jazairiová.

Pavla Jazairiová, Jan Piroch, Jan Charvát Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme