Skandinávci z doby kamenné nestrávili mléko

Skandinávští lovci a sběrači z doby kamenné nedokázali strávit mléko. Objev je mimo jiné důležitý pro vyřešení otázky původu dnešních skandinávců.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mléčné výrobky

Mléčné výrobky | Foto: Comstock Images

Výzkumníci z univerzit v Uppsale a ve Stockholmu studovali geny lovců a sběračů, kteří žili před 4000 let na jihu Skandinávie. Zjistili, že sekvence jejich DNA, které spojujeme se schopností trávit v dospělosti mléko, se značně liší od dnešních obyvatel Skandinávie. Lovci a sběrači z doby kamenné byli zřejmě intolerantní vůči mléčnému cukru laktóze, což znamená, že mléko by trávili jen s velkými obtížemi. Rozdíl mezi skandinávci z doby kamenné a jejich dnešními následovníky se podle vědců dá vysvětlit dvěma způsoby.

Jedna možnost je, že před sebou máme důkaz silného selekčního tlaku. Schopnost trávit mléko lidem přinášela takové výhody, že původní geny lovců z doby kamenné během času z populace vymizely. Druhá možnost je o něco zajímavější, a podle vědců také pravděpodobnější. Už před časem vědci přišli s teorií, podle které dnešní skandinávci nejsou potomky místních lovců a sběračů, ale zemědělců-emigrantů ze severní Evropy, kteří původní skandinávce nahradili. Objev laktózové intolerance u lovců a sběračů tuto teorii nově podpořil.

Zdroj: Uppsala University, BMC Evolutionary Biology

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme