Krizí zasažená letecká doprava jeví první známky oživení

Světové aerolinky se začínají dostávat z recese. Podle Mezinárodního sdružení pro leteckou dopravu počet přepravených cestujících v únoru rostl. Zmíněný měsíc přitom tradičně patří v letecké přepravě k těm nejslabším.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Letiště Praha - odletová hala (ilustrační foto)

Letiště Praha - odletová hala (ilustrační foto) | Foto: Tomáš Adamec | Zdroj: Český rozhlas

Za dva až tři měsíce by se letecká doprava mohla dostat na úroveň provozu před krizí, tvrdí Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Oživení letecké dopravy se v Odpoledním Radiožurnálu věnoval redaktor Jaroslav Skalický

Manažerka nízkonákladové společnosti easyJet Verena Keimerová ale tak optimistická není. Přitom právě easyJet patří k málu aerolinek, které i v krizi zůstávají v zisku.

“Podmínky na trhu zůstávají velmi tvrdé a náročné, takže je velmi důležité mít správnou strategii. Krize ještě neskončila. Stále se musíme soustředit na snižování nákladů, zvyšovat efektivitu a musíme s našimi partnery vyjednávat lepší podmínky, například na údržbu letadel, abychom mohli snižovat ceny letenek a udrželi cestující na palubách našich letadel,“ uvedla Keimerová.

Zvýšení zájmu o cestování vzduchem zaznamenalo v únoru i Letiště Praha, které letos počítá s růstem počtu odbavených cestujících o dvě až tři procenta ve srovnání s loňskem. Záležet bude hodně na tom, jak se povede letní turistická sezóna. Charterové lety tvoří na Ruzyni 14 procent ze všech odbavených pasažérů.

“Nárůst bude tak velký, jak hodně budou obsazená letadla jednotlivých leteckých společností. V posledním půl roce zaznamenáváme velký obrat, kdy nám razantně narůstá obsazenost letadel, proto jsme i v únoru vykázali velice dobrá čísla - osm procent. Pokud trend bude pokračovat dál, tak je možné, že na konci roku budeme mít i lepší čísla, než jsou dvě až tři procenta,“ říká ředitel obchodu Letiště Praha Stanislav Zeman.

S oživením zdraží letenky

S oživením letecké dopravy ale podle něho končí časy levných letenek. „Co my víme od leteckých společností, tak ceny jsou nižší, než byly v roce 2008. U některých se ale začíná trend obracet, především u takzvaných dálkových letů. Evropa se zatím vyvíjí pořád na úrovni roku 2009,“ dodal Zeman.

Situaci na trhu potvrzuje i Jan Štilec, šéf agentury Fly United, která se zaměřuje na prodej letenek. „Některé firmy se stabilizovaly a samozřejmě musí cestovat, takže trochu pozitivismu v tom vidím. V žádném případě nepůjdou ceny letenek dolů, spíš lze očekávat, že řada leteckých společností ceny bude navyšovat,“ podotkl Štilec.

Ve světě se oživení letecké dopravy projevuje rozdílně. Nejslabší růst v únoru zaznamenala Evropa, naopak nejsilnější byl v Asii a Tichomoří. Na Blízkém východě poptávka po osobní letecké přepravě stoupla o rekordních 25 procent.

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme