Lákadlem na nových známkách v Británii bude Marie Stuartovna

Filatelisté si do svých sbírek můžou pořídit nové úlovky. Britská královská pošta vydala sérii známek monarchů z dynastie stuartovců. Vůbec poprvé se tak na známky dostala i Marie Stuartovna.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poštovní známka - Radana Hamsíková

Poštovní známka - Radana Hamsíková | Foto: pozvánka

Královská pošta v Británii mezi jiným znamená, že silueta královny se objevuje na každé známce. To je tradice už od první britské poštovní známky zvané Penny Black z roku 1840, která byla opatřena lepidlem.

Až do té doby se poštovní služby platily až při doručení. Zavedením samolepné známky se objevilo předplácení poštovného. Na první známce označené slovy One Penny Postage, poštovné jedna pence, byla černá podobizna královny Viktorie.

Od té doby jsou všechny britské známky opatřeny siluetou vládnoucího monarchy jako reprezentanta státu. A britské známky jako jediné ve světě proto nenesou označení názvu státu.

Královská pošta nyní vydala novou sérii poštovních známek s podobiznami sedmi skotských monarchů z dynastie Stuartovců. Samozřejmě se siluetou královny Alžběty II. v pravém horním rohu jako obvykle.

Vůbec poprvé je vydávána známka s podobiznou Marie Stuartovny, která se stala královnou jako šestidenní nemluvně po úmrtí svého otce Jakuba V. Její syn Jakub VI. ve Skotsku se stal podle dohody anglickým králem, toho jména prvním a ten byl otcem zimní královny Alžběty, manželky Fridricha Falckého.

Kromě známek s podobiznami skotských monarchů stuartovské dynastie jsou v nové sérii čtyři další známky, které se soustřeďují na skotskou vzdělanost, náboženské dědictví a justici.

Milan Kocourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme