Teroristé zaútočili v Bagdádu na zahraniční ambasády

Až třicet lidských životů si vyžádala poslední série teroristických útoků v centru iráckého Bagdádu. Počet zraněných se blíží k padesáti. Podle posledních zpráv byly terčem ambasády Íránu a Egypta a patrně také rezidence německého velvyslance.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Teroristé zaútočili v Bagdádu mimo jiné na iránskou ambasádu.

Teroristé zaútočili v Bagdádu mimo jiné na iránskou ambasádu. | Zdroj: ČTK

Vyšetřovatelé už zjistili, že všechny tři útoky provedli sebevražední atentátníci s auty, a to v rozmezí několika minut. Jenom u íránské ambasády podle úřadů zahynulo patnáct lidí.

Egypt a Írán mezi sebou mají poměrně chladné vztahy. Také v Iráku každá z těchto regionálních velmocí podporuje jiné křídlo. Bagdád přitom zažívá týdny politické nejistoty.

Iráčané už sice znají výsledky březnových voleb, stále ale probíhá tvrdý boj o to, kdo nakonec sestaví vládu. Jestli vítězný Ijád Aláví, nebo druhý v pořadí, kterým je dosavadní premiér Núrí Málikí. Blízkovýchodní tisk upozorňuje, že do toho v zákulisí zasahují také okolní státy.

Břetislav Tureček, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme