Chloubu Austrálie, Velký bariérový útes, ohrožuje olejová skvrna

Chlouba Austrálie, Velký bariérový útes, je v ohrožení ohrožen. Do největšího korálového útesu světa zapsaného na seznamu UNESCO narazila včera čínská loď s uhlím a téměř tisíci tunami oleje.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Havarovaná čínská loď u Velkého bariérového útesu

Havarovaná čínská loď u Velkého bariérového útesu | Zdroj: ČTK

Proč se čínská nákladní loď ocitla 15 kilometrů od námořních tras v oblasti národního parku, kde lodě nemají co dělat, zatím podle premiérky Queenslandu Anny Bligh není jasné.

V útrobách plavidla, které v sobotu odpoledne najelo v plné rychlosti na mělčinu a položilo se na bok, je 65.000 tun uhlí a více než 900 tun pohonných hmot.

Odborníci se nyní obávají, že by se vážně poškozená loď, v jejímž okolí se šíří už ropné skvrny, mohla rozlomit na několik částí. Australské úřady se spolu s majiteli lodi snaží odvrátit hrozící ekologickou katastrofu.

Havárie představuje vážné nebezpeční pro křehký ekosystém. Velký bariérový útes poskytuje útočiště stovkám druhu ryb a sám je tvořen až čtyřmi sty druhy korálu.

Místa, kde se dostává nad hladinu, slouží jako útočiště ptákům. Útes tvoří bohatý ekosystém, který je možné přirovnat k tropickému pralesu. Za potápěním tam ročně míří tisíce turistů.

Martin Hromádka, Pavla Hůlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme