Série útoků v Bagdádu poškodila i českou ambasádu

Teroristický útok v Bagdádu zasáhl také českou ambasádu. Informaci Českého rozhlasu potvrdil mluvčí ministerstva zahraničí Filip Kanda. Tlaková vlna od výbuchu vyrazila třetinu oken na budově, nikdo prý ale neutrpěl zranění.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Následky výbuchu před íránskou ambasádou v Bagdádu

Následky výbuchu před íránskou ambasádou v Bagdádu | Zdroj: ČTK

Celkem teroristé v rozmezí několika minut podnikli tři sebevražedné útoky a zabili nejméně 30 lidí. Okolo dvou set dalších utrpělo zranění.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poškození budovy české ambasády v Bagdádu potvrdil mluvčí ministerstva zahraničí Filip Kanda

Vyšetřovatelé zjistili, že ve všech případech útočníci odpálili auta naložená výbušninami u diplomatických objektů.

„Podle našeho zastupitelského úřadu tlaková vlna po výbuších byla tak silná, že vytlačila zhruba třetinu veškerých oken na budově české ambasády. K dalším závažným materiálním škodám nedošlo a taktéž všichni pracovníci ambasády jsou v pořádku,“ řekl Českému rozhlasu Kanda.

Česká ambasáda je ve čtvrti Mansúr, kde teroristé udeřili na dvou místech. Předpokládá se, že terčem byla budova velvyslanectví Egypta, kterou exploze těžce poškodila a svědkové u ní viděli i mrtvé.

Další sebevražedný útočník odpálil nálož u německé a syrské mise, poškození své budovy ale hlásí i Španělé. Třetí výbuch pak v jiné části Bagdádu poničil íránskou ambasádu.

Čtvrtého útočníka zneškodnila policie

Irácká bezpečnost uvedla, že ve hře byl ještě čtvrtý útočník, který se s tunou výbušnin blížil k sídlu ostrahy diplomatických misí. Policisté ho prý ale včas zastřelili. Šéf bagdádské bezpečnosti tvrdí, že některá místní média věděla o útocích dříve, než k nim došlo.

Irácký ministr zahraničí Hošjar Zibarí agentuře AFP sdělil, že útoky nesou znaky teroristické sítě Al-Káida. V této souvislosti připomněl atentáty z posledních měsíců namířené na hotely a ministerstva.

Bagdád nyní zažívá týdny politické nejistoty. Iráčané už sice znají výsledky březnových voleb, stále ale probíhá tvrdý boj o to, zda vládu nakonec sestaví vítězný Ijád Aláví, nebo druhý v pořadí, kterým je dosavadní premiér Núrí Málikí. Blízkovýchodní tisk upozorňuje, že do toho v zákulisí zasahují také okolní státy.

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme