Platí nová pravidla udělování víz pro vstup do Schengenu

Dnes začíná platit nový vízový systém v zemích schengenského prostoru. Ve všech členských státech včetně České republiky má sjednotit pravidla pro vstup při krátkodobém i dlouhodobém pobytu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Schengen mapa

Schengen mapa

V případě krátkodobých víz budou muset úřady od teď rozhodovat rychleji, a to do 15 dnů. Nový vízový systém rozšiřuje skupinu žadatelů, kteří budou mít víza do schengenu úplně zdarma.

Podle náměstka ministra zahraničí Hynka Kmoníčka, společná vízová pravidla také značně snižují pravděpodobnost zneužítí:

„Děti do šesti let, studenti, žáci a jejich doprovázející učitelé, zástupci nevládních organizací ve věku do 25 let budou mít buď nulovou platbu za víza nebo nějakým způsobem sníženou. Je to standardizace a zjednodušení pro konzulární úředníky,“ řekl Radiožurnálu Kmoníček.

Informace o osobách vstupujících do schengenského prostoru ode dneška sdílí všechny jeho členské země - včetně České republiky. Umožňuje jim to nový vízový systém. Ten přináší také jednotná pravidla pro udělování víz, která pomohou lépe kontrolovat třeba migraci. Podle Kmoníčka má ale nový systém výhody i pro cizince. Jak říká, zjednodušit vstup do Schengenu by měl třeba turistům:

„Řekl bych, že pravidla by obecně měly zjednodušit vstup osobám, kteří míří do schengenského prostoru za turistikou, obchodem nebo kulturou. Podle nového vízového kodexu se zkracuje obecná lhůta pro rozhodnutí udělení krátkodobého víza na 15 dnů. To je oproti předchozím regulím snížení o polovinu.“

Martina Hanáčková, Lukáš Vincourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme