Bývalý soudce Berka je opět před soudem. Hrozí mu 12 let

U Krajského soudu v Táboře pokračuje hlavní líčení v kauze podezřelých konkurzů spjatých s osobou ústeckého soudce Jiřího Berky. Jeden z nejrozsáhlejších případů v historii českého soudnictví je projednáván už více než tři a půl roku. Ze zločinného spolčení a dalších trestných činů se zpovídá dvanáct obžalovaných.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Úřad.

Úřad. | Foto: Tomáš Adamec

Soudce Berka poslal na základě údajně zfalšovaných dokumentů do konkurzu desítku firem. Vzniklá škoda tak podle obžaloby přesáhla čtvrt miliardy korun. Další více než dvě stě milionů se prý obžalovaní pokusili z firem odčerpat.

Skupiny podle žalobců vždy nejprve skoupila pohledávky podniků na hranici bankrotu, pak firmy poslala do konkurzu a majetek pod cenou rozprodávala.

Státní zástupkyně požaduje pro obžalované až dvanáctileté tresty. Nejpřísnější pro Berku. Předseda senátu Zdeněk Kučera nevyloučil, že rozsudek by mohl zaznít do konce tohoto týdne.

Jan Kopřiva, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme