Američané vyšetřují okolnosti útoku na konzulát USA v Pešávaru

Američtí vyšetřovatelé prověřují okolnosti včerejšího útoku na konzulát Spojených států v pákistánském Pešávaru, ke kterému se přihlásilo radikální hnutí Tálibán. Podle místních médií jsou na místě čtyři experti a zatím ani nedovolili odklízet trosky z poškozené budovy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bojovník Tálibánu- ilustr. foto

Bojovník Tálibánu- ilustr. foto | Foto: Dana Wiesnerová | Zdroj: Český rozhlas

Při pokusu rebelů proniknout do americké mise zahynuli tři policisté a čtyři útočníci. Samotný konzulát ale neutrpěl větší škody a patrně tam ani nikdo neutrpěl vážnější zranění. Pákistánské úřady přitom tvrdí, že útok byl velmi dobře připravený.

„Zdá se, že ozbrojenci selhali. Přijeli se dvěma auty, měli ruské protitankové střely. Podle pákistánských vyšetřovatelů, kdyby se jim podařilo dobře zamířit, tak by zničili obrněná vozidla, která byla připravená jako ostraha konzulátu,“ uvedl na Rádiu Česko blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu Břetislav Tureček.

Přehrát

00:00 / 00:00

Američtí vyšetřovatelé prověřují okolnosti útoku na konzulát Spojených států v pákistánském Pešávaru. U telefonu je blízkovýchodní zpravodaj Břetislav Tureček.

Jak dále dodal, jeden z útočníků, kteří na sobě měli sebevražedné vesty, patrně výbušninu na svém těle odpálil předčasně a tím asi zabil své útočící kolegy.

„To je ale věc, která se zatím prošetřuje. Ono se to seběhlo během několika minut, byla tam celá řada výbuchů, dlouhá střelba a není úplně jasné, kdo přesně útočil. Neví se ani, jestli se do ochrany konzulátu zapojila americká ochranka objektu,“ dodal.

Útok na americký konzulát, ke kterému se přihlásilo místní hnutí Tálibán, může podle zpravodaje souviset se stále většími aktivitami Američanů na pákistánském území.

„Nejen ozbrojení povstalci, ale i velká část opozice a také tisk v Pákistánu už dlouho tvrdí, že v zemi působí Američané, vláda to ale popírala. Nejprve se to týkalo používání bezpilotních letadel, teď v únoru se zase potvrdilo, že na pákistánské půdě jsou američtí vojáci,“ vysvětlil.

Útok na americkou misi ale včera nebyl jediným incidentem. Při politickém shromáždění u Pešávaru zahynulo dokonce přes 40 lidí.

Tomáš Pavlíček, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme