Statistici začnou zkušebně sčítat obyvatelstvo

Statistici zahajují zkušební sčítání lidu. Chtějí si vyzkoušet nové postupy, které jim mají proces usnadnit.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sčítání lidu. (Ilustrační foto)

Sčítání lidu. (Ilustrační foto) | Foto: Tomáš Adamec

Kromě osobních údajů budou formuláře zjišťovat například vybavení domácnosti osobními počítači nebo připojením k internetu. Formuláře se už naopak neptají, jestli mají domácnosti osobní automobil nebo rekreační objekt.

Zkoušky se zúčastní asi 57 tisíc lidí po celé republice. „Je to zhruba půlprocentní vzorek populace. Vycházíme z našich zkušeností z předchozích sčítání i z obdobných akcí. A na druhou stranu nechceme ho příliš zvyšovat, abychom neobtěžovali obyvatelstvo,“ uvedl na Rádiu Česko Stanislav Drápal, místopředseda ČSÚ.

Přehrát

00:00 / 00:00

O zkušebním testu sčítání lidu jsme na Rádiu Česko hovořili Stanislavem Drápalem, místopředsedou ČSÚ.

Do vzorku byla zařazena i například i turnovská čtvrť Daliměřice. Nejdříve dnes a nejpozději 16. dubna odpoledne dostanou domácnosti v Daliměřicích sčítací formuláře. Donese jim je poštovní doručovatelka s průkazem sčítacího komisaře.

Zkušební sčítání pomůže podle statistiků odhalit případné nejasnosti ve formulářích a ověřit nové postupy. "Jde o ověření toho, zda jsou pro lidi srozumitelné otázky v dotaznících, ověřujeme způsob distribuce dotazníků. Budeme ověřovat sběr a také pořizování údajů a další technologické záležitosti,“ uvedl Drápal.

Součástí testu bude podle něj také například elektronické vyplnění formuláře. „Je tam možnost využít datových schránek a je tam samozřejmě možnost poslání prostřednictvím internetu,“ dodal.

Celostátní sčítání lidu, domů a bytů se uskuteční příští rok v březnu. Cenzus se opakuje každých deset let, v českých zemích od roku 1869.

Milan Brunclík, Ondřej Černý, Katarína Brezovská, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme