Ekonom: Slabá spotřeba domácností je brzdícím faktorem oživení ekonomiky

Česká ekonomika na cestě od pomyslného dna i nadále klopýtá. Svědčí o tom výsledky únorových šetření Českého statistického úřadu. Zahraniční obchod sice skončil s přebytkem 15,3 miliardy korun, což je meziročně o 6 miliard více, meziměsíčně ale došlo ke snížení objemu vývozu i dovozu. Maloobchod pak kvůli slabé domácí poptávce meziměsíčně propadl o 0,5 a meziročně o 2,9 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český statistický úřad

Český statistický úřad | Foto: Tomáš Adamec

„Dnešní výsledky naplnily očekávání, které se vztahuje k české ekonomice - to, že dochází k pozvolnému oživení a mírnému růstu české ekonomiky, a to především díky exportu, což dokazuje vysoký přebytek obchodní bilance. Na druhé straně domácí poptávka, především spotřeba domácností zůstává slabá a je spíš brzdícím faktorem oživení,“ řekl Rádiu Česko analytik společnosti Atlantik Petr Sklenář.

Podle ekonoma Komerční banky Miroslava Frayera bude letošní
růst tažen především obnovou zásob. „Nicméně ostatní složky v rámci struktury HDP by měly spíše přispívat negativně do celkového růstu,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Výsledky zahraničního obchodu a maloobchodu hodnotí analytik společnosti Atlantik Petr Sklenář a ekonomem Komerční banky Miroslav Frayer.

Česko se opírá zejména o export, který závisí na vývozu aut a autopříslušenství. Ten i přes ukončení šrotovného a obavy s tím spojené tento export roste. „Je důležité říct, že i když v Německu šrotovné skončilo loni na podzim, od čtvrtého kvartálu došlo postupně k oživení obecně poptávky v celé eurozóně,“ vysvětlil Sklenář.

Nižší spotřeba domácností

Zahraničnímu obchodu se v meziročním srovnání daří nejen kvůli většímu zájmu o české výrobky ve světě, ale i kvůli malému růstu dovozu. Podle Sklenáře se ale jedná o dočasný jev a souvisí to na jedné straně souvisí s mírnou spotřebou domácností, což se projevuje poklesem dovozu spotřebního zboží.

„Ale hlavním faktorem z hlediska objemu byla nižší investiční poptávka domácností na začátku roku. Nyní může docházet k tomu, že poptávka firem po dovozu různých výrobků ze zahraničí se zvýší. Očekávám, že v druhé polovině roku dojde k oživení importu,“ uvedl analytik společnosti Atlantik Petr Sklenář.

Neochotou domácností utrácet vyvolává také stagnace mezd a vysoká nezaměstnanost, tedy přetrvávající jevy. Podle ekonomů budou tyto faktory i nadále přetrvávat.

„Myslím si, že ještě jeden důležitý argument je to, že se přistoupilo k nějaké fiskální restrikci ze strany vlády, což také snižuje disponibilní příjmy domácností. Takže letošní rok pro maloobchodníky ještě nebude moc příznivý. Nicméně ve srovnání s loňským rokem bychom neměli vidět tak výrazné propady,“ uvedl ekonom Komerční banky Miroslav Frayer .

Impuls pro vyšší spotřebitelské výdaje by podle něj mohl přijít až koncem roku. „Ale výraznější nárůst očekávám až v příštím roce ,“ dodal.

Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý, Katarína Brezovská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme