OECD: Česko musí změnit systém důchodů i zdravotnictví

Česká republika krizi nezpůsobila a nemá vliv ani na její konec. Řekl to v Praze generální tajemník OECD, Angel Gurría. Zároveň pochválil vládu za to, že v době krize našla odvahu snižovat výdaje státního rozpočtu. To samo o sobě ale nestačí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

senior, důchodce, odpočinek

senior, důchodce, odpočinek | Foto: Free Stock Photos

„Česká republika zatím není připravena na stárnoucí populaci, která bude do budoucna největším problémem nejen u nás, ale v celém západním světě,“ řekl Angel Gurría.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ředitel Institutu ekonomických studií FSV UK Michal Mejstřík ve Světě o jedné.

Podle OECD bude Česká republika muset připravit nejen radikální reformu důchodového systému, ale také zdravotnictví. Měla by se soustředit na vzdělávání a výzkum a také více motivovat podnikatele například daňovou reformou, která by minimalizovala daň z příjmů a plnila státní kasu pomocí daně z přidané hodnoty a z nemovitostí.

„OECD doporučuje zabývat se jak příjmovou, tak výdajovou stranou veřejných financí. Na té příjmové přichází s návrhy, na které nebudou chtít politici před volbami slyšet. Jedná se například o přezkoumání systému dvou sazeb DPH, či zavést větší majetkovou daň. Majetkové daně jsou i podle mého názoru v České republice příliš nízké,“ uvedl hlavní ekonom UniCredit bank Pavel Sobíšek.

Předseda vlády po setkání s Ángelem Gurríou prohlásil, že česká vláda musí udělat všechno pro to, aby se jí podařilo konsolidovat veřejné finance.

Přehrát

00:00 / 00:00

O doporučení OECD české vládě mluvil na Radiožurnálu hlavní ekonom UniCredit bank Pavel Sobíšek.

„Nedopustit další zadlužování, ostatně tak, jak jsme to formulovali v konvergenčním programu. Do stavu veřejných financí se slévá i to, jak se státu daří realizovat některé dlouhodobé a velice hluboké reformy, které bohužel v této zemi nebyly dokončeny,“ řekl Fischer.

Růst HDP o 2,8 procent

OECD české ekonomice podle agentury Reuters předpovídá v letošním roce růst hrubého domácího produktu o dvě procenta a v příštím roce o 2,8 procenta.

Ángel Gurría ale zdůraznil, že k tomu, aby se Česká republika dostala co nejrychleji z recese, je zapotřebí, aby se nová vláda, která vzejde z květnových voleb, zaměřila na omezení zadlužování země a udělala některé změny, které zvyšují rozpočtové výdaje a demotivují nezaměstnané od návratu na trh práce.

Česko by se podle OECD mělo zaměřit také na to, aby se ženy mohly vracet do práce co nejrychleji z mateřské dovolené a mělo by také nastavit jasná pravidla financování zdravotní péče a zajistit dostatečně přátelské prostředí vůči podnikatelům.

„Žádný stát není tak bohatý, aby si mohl dovolit brát na sebe břemeno sociálních závazků. Tam, kde jsou lidé propuštěni, už často práci nenajdou. Daleko rozumnější je dát veliký silný impuls, aby se přesouvali do nových sektorů,“ řekl ředitel Institutu ekonomických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy Michal Mejstřík.

Ondřej Černý, Naďa Bělovská, Ondřej Bouda, Veronika Sedláčková, Alice Kottová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme