Ve Francii začíná stávka železničářů. Letos již třetí

Kromě jízdních řádů budou na francouzských nádražích od dnešního večera k vidění i nápisy ‚stávka.‘ Vyzvaly k ní dva odborové svazy společnosti SNCF, která provozuje ve Francii železniční dopravu. Železniční dopravu přitom využívá denně na tři a půl milionu cestujících.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vlak TGV, max. rychlost: 575 km/h

Vlak TGV, max. rychlost: 575 km/h | Foto: Ivo Valent

V tomto roce se jedná už o třetí stávku na železnici. Nepojede například 70 procent rychlovlaků TGV. Výrazně bude omezena i další vlaková doprava.

Přestože na konci minulého týdne jednalo vedení železnic s odbory téměř osmnáct hodin, snaží se některé organizace přinutit management drah k dalším jednáním. „Moje metoda je vyjednávat,“ řekl rozhlasové stanici RTL šéf SNCF Guillaume Pepy.

Vyjednávání přinese víc, než stávka. Jeden den stávky na železnici stojí 20 milionů eur. Například jenom v kraji Ile-de-France je připraveno na 300 tisíc letáků s informacemi pro cestující, aby komplikace byly co nejmenší. Odbory protestují zejména proti špatným pracovním podmínkám.

Jan Pokorný, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme