Objevy a události týdne č. 14

4. duben 2010

Losi na Šumavě, zvědaví turisté a nikaragujská sopka, australský tyrannosaurus, druhý život Bělky a Strelky, Lunochod stojí jinde.

Na Šumavě žije asi deset losů. Zoologové by se o nich rádi dozvěděli víc a také by je chtěli chránit před pytláky. Chtějí proto losům nasadit telemetrické obojky a monitorovat jejich pohyb přes satelit. Akce to bude velmi náročná. Losy bude nutné vypátrat s pomocí vrtulníku a uspat narkotizační puškou. Jejich cesty Šumavou pak budou moci sledovat návštěvníci pražské zoo na speciální obrazovce – u výběhu losů.

Nikaragujská sopka Concepción láká turisty. Šestnáct set metrů vysoký vulkán na ostrově Ometepe v jezeře Nikaragua začal vyvrhovat popel a plyny až do kilometrové výšky. Výbuchy paradoxně přitáhly na ostrov víc turistů než obvykle, a tak nikaragujské úřady poslaly na Ometepe asi sto vojáků. Kdyby došlo k nejhoršímu, mají organizovat evakuaci všetečných turistů a také ostrovanů, kteří pod sopkou žijí.

V jižní Austrálii našli zkamenělou kyčelní kost tyrannosaura; dosud se přitom fosilie těchto dravců nacházely jen na severní polokouli. Australský tyrannosaurus žil o 40 milionů let dříve, než známý Tyrannosaurus rex, před 110 miliony lety, a byl o dost menší. Podle vědců zřejmě tito malí asi třímetroví tyrannosauři žili původně po celé Zemi. Pak v některých oblastech vyhynuli; jinde ale dosáhli ohromných rozměrů.

Prezident ruské Kalmycké republiky Kirsan Iljumžinov si váží slavných psíků Bělky a Strelky. Ti se v roce 1960 ve Sputniku 5 podívali do vesmíru a jako první se také ve zdraví vrátili. Jejich vycpaniny teď stojí v moskevském muzeu kosmonautiky. Iljumžinova napadlo, že by si psíci zasloužili lepší osud. Rád by je pohřbil v hlavním buddhistickém chrámu kalmycké metropole Elisty. Církevní kruhy to nekomentovaly.

Minule jsme hovořili o astronomovi, který na snímcích měsíčního povrchu našel ruské vozítko Lunochod 2, které tam stojí od roku 1973, a také jeho stopy. Jak se později ukázalo, stopy sice patří Lunochodu, šedá skvrnka na jejich konci je ale ve skutečnosti dolík, který vyhloubila kola vozítka, když se snažilo vyprostit z prachové vrstvy. Lunochod ve skutečnosti stojí jinde, i když nedaleko. Na snímcích vidět není.

Pramen: ČTK
Vysíláno v Planetáriu č. 14/2010, 3. - 9. dubna.

Pravidelná rubrika Objevy a události týdne se vysílá na začátku každého Planetária.

autor: frv
Spustit audio