Jedinečný kukaččí život

8. duben 2010

Typické kukání vydává sameček kukačky, samička jen tak kviká. Ovšem na kukání v přírodě budeme muset chvilku počkat, protože kukačky se vracejí z Afriky až v polovině či druhé polovině dubna. Kukaček u nás ubylo, za 30 let zhruba o celou polovinu. I proto kukačku letos ornitologové vyhlásili ptákem roku. I přes to, že samička je dost povětrná dáma, během jara stihne vystřídat hned několik kukaččích partnerů. Známější je ovšem jiná nekalá kukaččí vlastnost. Více nám prozradil RNDr. Karel Pecl.

Jak je známo, kukačka si nestaví hnízdo. Je to velký pták, dosahuje zhruba velikosti krahujce nebo sojky, ale snáší vajíčko do hnízda takových drobných pěvců, jako jsou sýkorka, konipas či rákosník. Kdyby tam zůstala jak mláďata pěstounů a ještě kukačky, rodiče by nezvládli všechny nakrmit všechny ty hladové krky. Takže kukaččí mládě má ten instinkt, že hned po vylíhnutí vysune ven přes okraj hnízda cokoliv ho v okolí dráždí. Je-li například v hnízdě pět vajíček rákosníka a jedno kukačky, jakmile se kukačka vylíhne, vyhodí všechna ostatní vejce či mláďata a zůstává v hnízdě sama. Kukačka roste a roste...Dokonce jsem viděl, jak se kukačka do malého hnízda rákosníka už ani nevešla, seděla úplně na vršku hnízda, skoro ho tělem roztrhala. Ten rákosník, který ji přiletěl krmit, si neměl kam sednout, hnízdo už vlastně neexistovalo, takže jí seděl na hlavě a krmil jí tímhle způsobem do zobáku, což vypadalo opravdu absurdně.

Vždyť ta kukačka musí být několikrát větší než ten adoptivní rodič!
Je, ale to jim nevadí. Vůbec v přírodě existuje zajímavý jev, že ptáci preferují velká vajíčka. Když vyndáte z hnízda třeba vajíčko racka a dáte ho vedle hnízda a vedle položíte větší vajíčko, vezme si do hnízda to větší, to je mu sympatičtější. A jak to, že ptáci nevyhodí z hnízda kukaččí vajíčko? Často nezpozorují, že v hnízdě něco přibylo. Jsou totiž skupiny kukaček, které mají vajíčka zbarvená stejně jako vajíčka jejich pěstounů. Zbarvení neodpovídá úplně přesně, ale má hlavními rysy. Vajíčko pěvušky je zelené, když do jejího hnízda snese kukačka skvrnité hnědé vejce, pěvuška pozná, že je tam něco cizího a bude se snažit je odstranit. Když tam ovšem snese nazelenalé vajíčko, vezme ho pěvuška jako svoje a nechá ho tam. Takže kukačka, která se vylíhla u rákosníků, bude mít vajíčka podobná rákosníkům a bude zase snášet vajíčka k rákosníkům. Takže jsou kukačky tzv. rákosničí, konipasí, sýkorčí, červenčí apod.

Housenka přástevníka medvědího

Kukačky žerou něco zvláštního?
Je to jediný pták, který se dokáže ve velkém živit chlupatými housenkami. V tom spočívá jeho velká užitečnost – takové velké štětinaté housenky jako jsou u přástevníka medvědího apod., to žádný pták nespolkne. Kukačka je v tomto ohledu jedinečná a proto musíme tolerovat i její jedinečný způsob života. I když snáší ptákům do hnízd a likviduje vajíčka nebo mláďata hostitelského ptáka, nezahubila ještě ani jeden živočišný druh. Což se o člověku říci nedá!

Spustit audio