Turecko opět řeší problém dětských sňatků

Teprve sedmnáctiletá turecká dívka, kterou před necelým rokem její rodina provdala za muže o 54 let staršího, se o víkendu pokusila o sebevraždu. Případ v Turecku opět vyvolal diskuzi na téma jak zamezit podobným dětským sňatkům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Městečko Göreme

Městečko Göreme | Foto: Jan Schlindenbuch

„I když je Turecko na podobné zprávy poměrně zvyklé, každý další případ vyvolá nesouhlasnou reakci. V tomto konkrétním případě je reakce o to větší, že sňatek vloni prošel všemi médii a velkou kritikou celé společnosti. Lidé tehdy kritizovali hlavně rodiče za to, že svou sedmnáctiletou dceru doslova prodávají jednasedmdesátiletému muži, známému podnikateli Halisi Toprakovi,“ říká spolupracovnice Českého rozhlasu v Turecku Julie Urbišová a dodává:

Přehrát

00:00 / 00:00

O tureckých dětských sňatcích, sjednaných rodinou, mluvila na Rádiu Česko spolupracovnice Českého rozhlasu v Turecku Julie Urbišová.

„Hlavním důvodem tohoto sňatku byly pravděpodobně finance, v době sňatku totiž patřil Toprak k jednomu z nejbohatších a nejvlivnějších tureckých podnikatelů. Jen několik měsíců po svatbě se mimochodem dostal do velkých potíží a svým věřitelům dnes tento muž dluží miliony dolarů. Lidé proto v těchto dnech říkají, že se zoufalý akt jeho mladé ženy dal očekávat, že dívka musela být v takto nevyrovnaném svazku dlouhodobě nešťastná.“

Samotná Nazlican Topraková oficiálně prohlásila, že svého muže miluje, ale že to udělala kvůli tomu, že se ocitla pod tlakem rodinných problémů.

Ruku v ruce s chudobou

I když se i tentokrát na téma sňatků mladistvých strhla vlna kritiky, podobné uzavírání manželství kvůli ekonomickým důvodům rodiny přitom nejsou v Turecku výjimkou.

Oficiální věková hranice, která umožňuje vstup do manželství, je osmnáct let. Pokud se chce vdát nebo oženit šestnáctiletá, nebo sedmnáctiletá dívka či chlapec, musí mít písemné svolení obou rodičů, které musí ještě schválit soudce.

„Problém je ale v tom, že často jsou tyto případy postavené naopak. Tedy nedospělý ženich nebo ve většině případů nevěsta nejsou těmi, kdo sňatek iniciují, ale je to jejich rodina. Často se v této souvislosti mluví se zneužíváním dětí a volá se po tom, aby by jejich práva byla výrazně posílena,“ pokračuje Julie Urbišová.

Průměrně je podle neziskových organizací, které se tímto problémem zabývají, v Turecku takových sňatků, kde alespoň jeden z páru ještě nedosáhl 18 let, 37 procent. V jihovýchodní části Turecka, kde má tradiční podoba islámu velmi silnou roli, ale toto číslo šplhá až k 68 procentům.

Sociologové potvrzují, že ve většině případů je motivem pro sňatky získání značného finančního obnosu, který rodině budoucí manželky zajistí mnohdy i několikaletou budoucnost. Většina takových sňatků se uzavře v chudých oblastech, kde není příliš dobrá úroveň vzdělání, a kde je často rodinné a náboženské právo nad úředními zákony.

Dalším důsledkem takového chování pak je to, že v mladém věku provdané dívky automaticky odcházejí ze škol, aby zůstaly v domácnosti a staraly se o muže a následně o děti.

Boj proti dětským sňatkům je zatím marný

Turecký stát se snaží proti dětským sňatkům bojovat. Koncem března vydala Parlamentní komise pro rovné příležitosti zprávu o stavu takzvané dětské sňatkové politiky. Vyzvala v ní, aby se v oblastech, kde k takovým sňatkům nejčastěji dochází, rozšířila osvěta, aby se o následcích takových sňatků mluvilo nejen ve školách, ale především v náboženských uskupeních, které mají velký vliv na obyvatelstvo.

Konkrétnější plán a projekt mají ale spíše než vláda neziskové organizace. Například skupina Uçan Süpürge hájící ženská práva v Turecku připravila k této problematice dlouhodobý projekt. V následujícím roce a půl chtějí pracovníci organizace projet 54 tureckých provincií s kampaní, která má bojovat proti podobným praktikám uzavírání manželství z donucení.

Sociální pracovníci se chtějí setkávat s muži i ženami všech věkových kategorií, chtějí s nimi na toto téma diskutovat a promítat krátké filmy, které jsou ukázkou negativních dopadů takovýchto sňatků.

„Obzvláště v některých tureckých oblastech to ale bude ještě boj na mnoho let,“ uvádí spolupracovnice Českého rozhlasu v Turecku Julie Urbišová.

Jan Piroch, Julie Urbišová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme