Nejkrásnější želva je na pokraji vymření

Madagaskarská želva paprsčitá se ocitla na pokraji vyhubení a v příštích 20 letech by z volné přírody mohla zcela zmizet. Příčinou je ilegální lov a obchod s exotickými zvířaty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Želva paprsčitá (Astrochelys radiata)

Želva paprsčitá (Astrochelys radiata) | Foto: Jeffdelonge

Kriticky ohrožená želva paprsčitá (Astrochelys radiata) pochází z jižního Madagaskaru a je pokládána za jednu z nejkrásnějších želv světa. Dorůstá do délky 40 cm a její krunýř zdobí hvězdicovité vzory, které vybíhají z vrcholků jednotlivých štítků. Tým biologů z Wildlife Conservation Society hledal želvy paprsčité v křovinatých lesích, kde byly ještě před několika lety relativně hojné. Nyní je to minulost: želvy se zde prakticky nevyskytují a místní lidé vyprávějí o pytlácích, kteří zvířata hromadně odvážejí na trhy s masem do měst. Pravdivost těchto zkazek potvrdily zbytky tisíců želv, které vědci našli v táborech pytláků.

Lov podle vědců dosáhl takové úrovně, jaká na počátku 19. století prakticky vyhubila americké bizony. Ochrana želv paprsčitých je neúčinná, protože místní úřady nemají kapacitu na to, aby pytláky zastavily. Kvůli několika letům sucha se zvýšila chudoba a počet lidí, kteří želvy loví pro obživu, se zvýšil. Velmi problematické je i rozšiřování měst a s tím související zvýšený vstup lidí do chráněných oblastí, vypalování lesů a ilegální obchod se vzácnými zvířaty. Wildlife Conservation Society proto včera oznámila, že želvy paprsčité jsou na Madagaskaru na pokraji vyhubení a pokud se situace nezlepší, vymizí během příštích 20 let.

Zdroj: Wildlife Conservation Society

redakce ČRo Leonardo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme