Spojené státy omezují využití jaderných zbraní

Američané budou méně spoléhat na jaderné zbraně. Vyplývá to z nové nukleární strategie, kterou dnes zveřejnil Bílý dům. Spojené státy navíc nadále nebudou vyvíjet další atomové zbraně.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

balistická raketa /ilustrační foto/

balistická raketa /ilustrační foto/ | Foto: FAS

Strategie má snížit má snížit počet nukleárních hlavic a omezit podmínky pro jejich použití. Vylučuje například americký atomový útok proti státům, které takovou výzbroj nemají a neporušují Dohodu o nešíření jaderných zbraní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zpravodaj Českého rozhlasu Vít Pohanka v pořadu Stalo se dnes

Dokument úplně nevylučuje možnost použití jaderných zbraní při případném útoku na jiné země jako je Írán nebo Severní Korea. Tedy státům, které mezinárodní úmluvy nerespektují.

Washington má zároveň v plánu ztenčit svůj jaderný arzenál a projednávat s Čínou a Ruskem "stabilnější a transparentnější strategické vztahy".

Strategický dokument zveřejnil Bílý dům krátce před pražským summitem, kde Obama podepíše smlouvu o dalším omezení jaderných zbraní s ruským prezidentem Medveděvem. Podpis má být prvním konkrétním projevem dnes zveřejněné strategie.

Kritika z obou stran

Americká veřejnost přijala novou strategii zatím vcelku smířlivě. Kritika ale zaznívá z obou stran politického spektra. Podle některých liberálů nejde tato strategie dost daleko, měla prý zahrnovat úplné a bezpodmínečné vyloučení použití amerických jaderných zbraní.

Někteří američtí republikáni zase označují nový Obamův přístup za naivní a říkají, že kompromituje národní bezpečnost USA. Strategii kritizují také lidé, které poukazují na ekonomickou stránku věci. Na současném jaderném arzenálu je totiž závislá řada firem i jednotlivců.

Skutečný význam ukáže až čas

Podle Jiřího Dienstbiera, bývalého ministra zahraničí, dnes senátora zvoleného za ČSSD dává dnešní krok naději na to, že bude možné pokročit s omezováním jaderných zbraní. Vyvíjet nové jaderné zbraně dnes podle něj už nemá smysl.

Přehrát

00:00 / 00:00

O americké jaderné strategii diskutovali ve večerních Ozvěnách dne dva bývalí ministři zahraničí, dnes senátoři za ČSSD a ODS Jiří Dienstbier a Alexandr Vondra

Zbraně tohoto druhu jsou vyrobeny k použití při světové válce, ne pro takové konflikty, kterým musíme čelit dnes. A světový jaderný konflikt dnes nelze předpokládat. Arzenály, které tu jsou, jsou navíc tak obrovské, že na vzájemné zničení bohatě stačí,“ řekl Dienstbier.

Jestli půjde o zlomový moment v jaderné strategii Spojených států ukáže podle dalšího bývalého ministra zahraničí, dnes senátora ODS Alexandra Vondry až budoucnost.

„Hlavní světová rizika jsou například v Íránu, který má svůj jaderný program a nereaguje na výzvy, aby tento program zastavil. Budoucnost ukáže, zda na tento vstřícný krok bude reagovat právě Írán. Pokud ne, bude to jen takové plácnutí do vody,“ myslí si Vondra.

Igor Maňour, Vít Pohanka, Veronika Sedláčková, Jan Richter Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme