Úvěry většiny tuzemských bank jsou dražší, než samy inzerují

Drtivá většina tuzemských bank inzeruje nižší ceny úvěrů, než jaké pak po klientovi požadují. Do zveřejňovaných cen totiž banky nezapočítávají všechny náklady, které s poskytnutím úvěru mají.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Peníze. Ilustrační foto.

Peníze. Ilustrační foto. | Foto: Tomáš Adamec

Podle autora analýzy Daniela Hůleho z obecně prospěšné společnosti Člověk v tísni dopadly nejlépe a zároveň nejhůře bankovní ústavy skupiny ČSOB.

„Pozitivní výsledek je ten, že existuje vůbec banka, která tam opravdu započítává všechno, v což jsme nedoufali. Je to Poštovní spořitelna.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Daniel Hůle představil výsledky analýzy v Ozvěnách dne Radiožurnálu

„Paradoxně ta jedna právní subjektivita má nejhorší výsledek a zároveň i nejlepší výsledek, což je Československá obchodní banka, která je na jedné straně z našeho pohledu nejméně transparentní a na druhé straně pomocí Poštovní spořitelny nejvíce transparentní,“ řekl Hůle.

Podle mluvčího skupiny ČSOB Ivo Měšťánka zákon započítávání všech nákladů do ceny úvěru nepožaduje. Od prvního června ale začne platit novela, která podmínky pro výpočet RPSN definuje konkrétněji.

Jak Daniel Hůle vysvětlil v Ozvěnách dne Radiožurnálu, autoři analýzy porovnávali bankami deklarovanou sazbu RPSN se sazbou modelovou, do které započítali úplně všechny náklady, včetně těch, které zákon taxativně nevyjmenovává. Na základě porovnání této modelové a deklarované sazby RPSN pak vypočítali index transparentního úvěrování u osmi českých bank.

Materiál je součástí Indexu transparentního úvěrování, který navazuje na iniciativu Rozhodně ne! zaměřenou na omezení rozhodčích doložek a zvýšení průhlednosti smluv o spotřebitelských úvěrech.

„Současné trendy se do značné míry odvíjejí od stávající legislativy, která se snaží řešit nějaký problém tak, aby to nikomu moc nevadilo. Legislativa proto nedostatečně definuje a pojmenovává problémy. V legislativě, která se týká sazby RPSN, nejsou taxativně vyjmenovány všechny platby spojené s poskytnutím úvěru, které tam věřitel musí zahrnout,“ dodal Hůle.

RPSN je zkratkou roční procentní sazby nákladů. A do jisté míry určuje míru navýšení, kterou člověk zaplatí za poskytnutý úvěr.

Marika Táborská, Květa Moravcová, Nikola Bojčev, Lenka Rafaelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme