K masakru v Katyni došlo přesně před sedmdesáti lety

Přesně před sedmdesáti lety přišlo Polsko o elitu národa. Agenti sovětské NKVD postříleli dvaadvacet tisíc polských vojenských zajatců. Důstojníků, ale také učitelů, inženýrů a duchovních. Do dějin se tento zločin, který desítky let Moskva lživě připisovala Němcům, zapsal pod označením Katyň.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Katyň

Katyň | Foto: Bontonfilm

Masakr dvaadvaceti tisíc polských důstojníků v Katyni má dva rozměry. Samotný zločin a lež, kterou sovětská propaganda šířila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Reportáže o masakru v Katyni připravuje varšavský zpravodaj Petr Vavrouška.

Režisér Andrzej Wajda přišel v Katyni o otce. „Moje matka zemřela v roce 1950 a do té doby neustále na otce čekala. Věřila, že se i tolik let po konci války vrátí domů. Myslela si, že skončil třeba v pracovních táborech v Sovětském svazu a cesta zpět do Polska mu trvá tak dlouho,“ řekl Wajda.

Paní Vitomila Volk-Jezerska se vyrovnala se smrtí otce, když jí bylo pět let. Na dveře bytu zaklepal muž ve vojenské uniformě. Už bylo dávno po válce.

„Děda mi přeci říkal, že musím čekat a čekat, že se tatínek jednou vrátí. A kdo jiný by to mohl být, když je ve vojenské uniformě. Ukázalo se ale, že je to brat dědy, také voják. Tehdy jsem si naplno jako pětiletá uvědomila, že otec se už nikdy nevrátí, že už nemá cenu čekat,“ vzpomínala Volk-Jezerska.

Sovětská komunistická propaganda začala tvrdit, že polské důstojníky postříleli v Katyni němečtí nacisté. Všichni v Polsku ale moc dobře věděli, že je to zločin sovětských agentů NKVD, kteří zabíjeli na přímý rozkaz Stalina.

Říct pravdu? To si nikdo netroufal

„Nikdy u nás doma nezaznělo, že to udělali Němci. Nikdy. Všem nám bylo jasné, že je to zločin Stalina,“ řekla Volk-Jezerska.

Říct pravdu o Katyni si ale v Polsku nikdo netroufal. „Jeden příklad za všechny. Ve filmové škole v Lodži, kde jsem studoval, začala jedna naše kolegyně veřejně mluvit o tom, že jejího otce zavraždili v Katyni Sověti. Byla zatčena a strávila ve vězení asi rok,“ popsal Andrzej Wajda.

A jak se tedy vysvětlovala smrt dvaadvaceti tisíc lidí? „O katyňském masakru se vůbec nemluvilo. Maturovala jsem v roce 1957 a do té doby se absolutně neobjevila ani zmínka o Katyni,“ připomněla Vitomila Volk-Jezerska.

Minulý rok se Andrzej Wajda obrátil na ruského prokurátora a chtěl vědět, proč Sověti zastřelili jeho otce. Co se dozvěděl? To si poslechněte v reportáži Zblízka v Rádiu na přání nebo na Radiožurnálu v dokumentu o Katyni po půl deváté večer.

Petr Vavrouška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme