Japonsko ponechalo klíčové úrokové sazby beze změny

Japonská centrální banka bude i nadále pumpovat do ekonomiky ultralevné peníze. Její vedení se totiž dnes rozhodlo podržet úročení klíčové sazby, za kterou půjčuje komerčním bankám v zemi, na úrovni 0,1 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tokio

Tokio | Foto: Petr Veber | Zdroj: Český rozhlas

Tento krok zdůvodnilo tím, že druhá největší ekonomika světa sice zažívá oživení, to je ale velmi křehké a bez podpůrných prostředků stále neudržitelné.

Jak radní dodali, dosud se Japonsko na své cestě od pomyslného dna opírá právě o státem podávanou umělou výživu a také o poptávku po svých výrobcích v zahraničí, a to zejména v Číně.

Přehrát

00:00 / 00:00

Analytik České spořitelny Luboš Mokráš ve Světě o osmé Rádia Česko

Analytik České spořitelny Luboš Mokráš předpokládá, že export do Číny bude i nadále tahounem japonského ozdravení. Řekl to ve Světě o osmé Rádia Česko.

„Vývoz do Číny bude určitě pro Japonsko důležitý i nadále. Předpokládá se, že Čína v prvním čtvrtletí tohoto roku poroste zhruba o 12 procent a v dalších čtvrtletí mírně zpomalí pod 10 procent, to znamená, ten růst bude o něco pomalejší, ale stále velmi rychlý.“

„Navíc se dá očekávat, že bude pokračovat zotavování globální ekonomiky a že porostou japonské exporty do dalších částí světa,“ uvedl Luboš Mokráš.

Podle něj se dá očekávat, že Japonsko, respektive japonská centrální banka, bude i nadále nastartované ozdravení domácí ekonomiky přiživovat s pomocí státní podpory.

„Dá se to předpokládat. A dá se předpokládat, že tomu tak bude dlouhodobě, protože v Japonsku pořád hrozí deflace a domácí poptávka je velmi slabá,“ upozornil Mokráš na Rádiu Česko.

Marika Táborská, Tomáš Pavlíček, Roman Chlupatý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme