ČEZ si objednal kotle do Prunéřova. Přitom povolení ještě nemá

Stát stále nemá jasno v tom, jak by měla vypadat modernizace elektrárny Prunéřov. Ministerstvo životního prostředí totiž k přestavbě, kterou navrhuje ČEZ, zatím nevydalo souhlasné stanovisko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Elektrárna Prunéřov.

Elektrárna Prunéřov. | Foto: Tomáš Adamec

Energetická společnost na něj ale, zdá se, nečeká. Jak totiž informovaly dnešní Hospodářské noviny, ČEZ si už u vítkovických strojíren objednal kotle do nové elektrárny podle svých plánů v hodnotě sedmi miliard korun.

Přehrát

00:00 / 00:00

Informace o zakázce ČEZ na modernizaci elektrárny v Prunéřově shrnula Naďa Bělovská.

Ze zadání zakázky vítkovickým strojírnám podle listu vyplývá, že ČEZ jasně počítá s vybudováním elektrárny s nižší účinností a horšími parametry, než jaké v Prunéřově požadují ekologové.

Ministerstvo životního prostředí přitom o modernizaci elektrárny stále nerozhodlo a nadále zvažuje i účinnější variantu, která by zajistila nižší objemy emisí oxidu uhličitého. Kvůli pomalému rozhodování o vydání studie vlivů na životní prostředí EIA v březnu odstoupil ministr životního prostředí Jan Dusík.

Místo něj byl vedením resortu dočasně pověřen ministr zemědělství Jakub Šebesta, který podle Hospodářských novin o zahájení výroby kotlů pro novou prunéřovskou elektrárnu ví. Jak ale listu řekl jeho tiskový mluvčí Hugo Roldan, ministr s těmito informacemi nepracuje a ujišťuje veřejnost, že na rozhodovací proces tento fakt nebude mít vliv.

‚Smlouvu už máme několik let‘

Samotný ČEZ vysvětluje zahájení výroby tím, že měl na tuto zakázku s Vítkovicemi už předem uzavřenou opci a výrobu tak spustit musel.

Elektrárna Prunéřov. | Foto: Tomáš Adamec

„Smlouvu na dodávku kotlů s Vítkovicemi jsme uzavřeli již zhruba před třemi roky. Když jsme uzavírali kontrakt na dodávku kotlů pro komplexní obnovu elektrárny Tušimice, uzavřeli jsme i opční smlouvu na dodávku pro komplexní obnovu v Prunéřově. Jde totiž o obdobnou modernizaci a samozřejmě jsme využili slevy z množství. Opční smlouva tak je uzavřená už řadu let,“vysvětluje mluvčí ČEZu Ladislav Kříž.

Podle Hospodářských novin se ale dá očekávat, že české podniky budou lobbovat za schválení méně účinné varianty. Kdyby totiž ministerstvo doporučilo variantu modernější a nákladnější, přišly by tuzemské firmy podle listu o důležité zakázky. Když totiž ČEZ stavěl například elektrárnu s vyšší účinností v Ledvicích, nedodávaly do ní kotle české Vítkovice, ale italský Alstom.

Naďa Bělovská, Alice Kottová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme