Prohlášení ruského a slovenského prezidenta neobsahuje zmínky o roku 1968

Prohlášení o přátelských vztazích přijali v Bratislavě k 65. výročí konce druhé světové války prezidenti Ruska a Slovenska Dmitrij Medveděv a Ivan Gašparovič.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bratislava

Bratislava | Foto: European Commission Audiovisual service

V dokumentu o společném pohledu na historii však podle očekávání chybí zmínka o invazi vojsk Varšavské smlouvy do někdejšího Československa v srpnu 1968. Prohlášení končí rokem 1945, kdy Rudá armáda osvobodila převážnou část někdejšího Československa.

Slovensko v něm uvedlo, že nezapomene na pomoc sovětských vojsk v bojích o znovuzískání svobody. Rusko je zase podle dokumentu Slovensku vděčné, že se stará o hroby s ruskými vojáky, kteří při těchto operacích padli. Dokument se poté obrací k budoucímu vývoji a slibuje další spolupráci mezi Moskvou a Bratislavou.

Přehrát

00:00 / 00:00

Návštěvu ruského prezidenta sledoval na Slovensku reportér Vojtěch Berger

Ruský prezident Medvěděv se do Česka přemístí dnes večer a s českým protějškem Václavem Klausem projedná otázky energetiky.

Přesvědčivé vítězství v roce 2008

Medveděv se ruským prezidentem stal v roce 2008, kdy už Putin nemohl podle ústavy po třetí kandidovat. Měl jeho podporu a ve volbách dostal ještě více hlasů, než Putin čtyři roky předtím. Medvěděvovi dalo svůj hlas více než 50 milionů ruských voličů.

V poli poražených skončil zakladatel Komunistické strany Ruské federace Zjuganov, nacionalista Žirinovskij i předseda neparlamentní Demokratické strany Ruska Bogdanov.

Medvěděv se narodil v roce 1965, vystudoval práva a na univerzitě se také seznámil s Vladimirem Putinem - když se Putin stal prezidentem, Medvěděv nastoupil do úřadu prezidenta jako zástupce šéfa, později vedení sám převzal.

V roce 2005 se stal prvním místopředsedou ruské vlády. Od roku 2000 je kromě krátké pauzy také šéfem Gazpromu, největšího producenta zemního plynu na světě. Ruský prezident má podobně jako americký v rukou téměř veškerou moc v zemi.

Milan Kopp, Vojtěch Berger Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme