V Hongkongu se draží unikátní modrý diamant

Aukční síň Sotheby‘s v Hongkongu draží vzácný, modrý diamant Fancy Vivid Blue. Byl součástí sbírky největšího světového producenta diamantů, firmy De Beers. Kámen Fancy Vivid Blue je prvním modrým diamantem z této sbírky, který jde do dražby. BBC odhaduje jeho cenu v rozmezí od čtyř a půl do necelých šesti milionů dolarů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jihoafrický diamant v matečné hornině

Jihoafrický diamant v matečné hornině | Foto: Glendale Community College

„Modré diamanty patří mezi nejvzácnější ze všech drahých kamenů. Jejich barva je tvořena přítomností chemického prvku bór a je jich opravdu velmi málo. Nejvzácnější modré diamanty pocházejí z JAR a ročně se najdou maximálně dva kusy,“ vysvětluje Alojz Ryšavý, zakladatel a majitel klenotnické firmy ALO Jewelrely.

Přehrát

00:00 / 00:00

O unikátních diamantech mluvil na Rádiu Česko Alojz Ryšavý, zakladatel a majitel klenotnické firmy ALO Jewelrely.

Kromě barvy a jedinečnosti cenu diamantů určuje jejich váha, čistota či brus. Kromě takzvaných bílých diamantů, u kterých se hodnotí čistota, existují i růžové, modré a červené. U červených a modrých platí, že čím tmavší barva, tím vzácnější diamant.

Fancy Vivid Blue byl součástí sbírky De Beers Millenium. Tuto unikátní sbírku tvoří i s Fancy Vivid Blue dvanáct vzácných drahých kamenů. Sbírka byla údajně dávána dohromady celá desetiletí, byla představena v roce 2000 v londýnském Dómu milénia na oslavu nového tisíciletí.

„Ve sbírce je devět modrých diamantů a jedná se opravdu o unikátní kolekci. Podobné sbírky existují v růžových, bledě zelených nebo i bílých diamantech,“ pokračuje Ryšavý.

Podle něj se diamant draží v Hongkongu proto, že se jedná o velmi rychle se rozvíjející se trh s velkým množstvím potencionálních kupců.

Helena Berková, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme