Obce budou mít větší vliv na umístění heren

Rozpočtový výbor Poslanecké sněmovny se postavil proti tomu, aby obce měly právo povolovat nebo zakázat na svém území umístění takzvaných videoterminálů, jak navrhuje novela loterijního zákona.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hazard

hazard | Foto: Jan Rosenauer

Informovaly o tom Hospodářské noviny. Na videoterminálech se dá hrát široká paleta hazardních her - od rulety třeba po koňské dostihy, a dá se na nich vyhrát, ale také především prohrát několikanásobně víc, než na klasických automatech.

Ty obce mohou zakázat, videoterminály povolovalo dosud Ministerstvo financí. A podle poslanců to tak má i zůstat. Místopředseda rozpočtového výboru Pavel Suchánek z ODS ve Světě o jedné řekl, že povolování licencí by mělo zůstat na ministerstvu, aby zůstala centrální kontrola.

Přehrát

00:00 / 00:00

O vlivu obcí na umístění heren diskutovali místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Pavel Suchánek z ODS a primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati

„Pozměňovací návrh předpokládá, že všechny loterie včetně videoterminálů mohou obce úplně zakázat, nebo zakázat ve vymezených částech obce,“ připomněl Suchánek v debatě o roli obcí při rozmísťování heren.

„Obce mají větší pravomoci než měly - a navíc možnost ze zákona 5 procent výtěžku z loterií.“ Řešení označil Suchánek jako kompromis v průřezu politických stran.

Primátor Mladé Boleslavi Raduan Nwelati označil za důležité právě to , aby města měla možnost zakázat výherní automaty v určitých částech města. „Pokud to novela umožní, tak nemáme problém.“

Česku je povoleno asi 61 tisíc klasických výherních automatů, na kterých se prosází asi 57 miliard korun ročně a asi 30.000 videoterminálů, na kterých se prosází asi 27 miliard. Zhruba dvě třetiny se vrací lidem ve formě výher, zbytek jde státu a obcím.

„Společenská nebezpečnost je tak vysoká, že raději nebudeme mít žádný výnos z hracích terminálů a videoterminálů, ale hlavně, aby nebyly provozovány“ zdůraznil Raduan Nwelati.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme